Väite: Suomen vastarintaliike rampautti paperittomien klinikan Oulussa

Raju vastustus ja jopa uhkailu on karkottanut asiakkaat oululaiselta klinikalta, joka hoitaa Suomessa ilman papereita oleskelevia ulkomaalaisia. Kesästä 2012 toimineella klinikalla on käynyt vasta yksi asiakas. 

-Oulussa vastustus on ollut melko näkyvää ja se ulottunut myös eräisiin paikallispoliitikkoihin, sanoo diakoniajohtaja Hannu Rahikainen

Hän pitää uhkailuna julisteita, joissa on varoitettu klinikasta ja kerrottu sen osoite. Rahikaisen mukaan julisteita levitti Suomen vastarintaliike, joka nettisivuillaan tunnustaa kansallissosialistisen maailmankatsomuksen. 

-Kukaan ei tässä tilanteessa tiedä, kuinka paljon Oulun seudulla on todellista tarvetta klinikalle. Osa asiakkaista varmaankin hakeutuu Etelä-Suomeen pysyäkseen paremmin piilossa, Rahikainen arvioi. 

Oulun klinikan toimintavalmiutta pidetään kuitenkin jatkossakin yllä. Vapaaehtoisiksi työntekijöiksi on ilmoittautunut neljä lääkäriä, kaksi sairaanhoitajaa ja yksi juristi. Klinikalla ei ole vastaanottoaikaa, vaan asiakkaat voivat hakea apua ja varata ajan sähköpostitse tai puhelimitse. 

Turussa noin vuosi sitten avatun klinikan toiminta on saatu varsin vakiintuneelle pohjalle. Klinikka on auki yhtenä päivänä viikossa ja vapaaehtoisia työntekijöitä on löydetty hyvin. 

-Alun pelot ovat tasaantuneet. Positiivisin mielin jatketaan, sanoo yhteiskunnallisen työn pastori Petri Laitinen.

Hän tosin toivoo, että avuntarvitsijat uskaltautuisivat klinikalle nykyistä paremmin. Ruuhkista ei klinikalla voi ainakaan vielä puhua.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja