Vain kaksikuukautinen tyttövauva vammautui vakavasti vanhempien epäillyn pahoinpitelyn takia – äiti ja isä selvisivät syytteittä, koska tekijästä ei ollut varmuutta

Pääkaupunkiseudulla 5-10 vauvojen ravistelutapausta vuodessa 1:47
Vauvojen ravistelutapaukset ovat järkyttävät yleisiä.

Syyttäjä teki syyttämättäjättämispäätöksen tapauksessa, jossa vain kaksi kuukautta vanha tyttövauva vammautui vanhempien epäillyn kaltoinkohtelun seurauksena.

Tapaus tuli viranomaisten tietoon viime vuoden helmikuussa, kun lapsen vuosina 1995 ja 1996 syntyneet vanhemmat toimittivat vauvan raajojen nykimisen ja syömättömyyden vuoksi terveyskeskukseen.

Sieltä vauva vietiin ambulanssilla ensin Päijät-Hämeen keskussairaalaan ja vielä samana päivänä HUS Lastenklinikan sairaalaan Helsinkiin.

Poliisi astui mukaan asiaan, kun HUS Lastenklinikan sairaala teki poliisille rikosilmoituksen epäillystä pahoinpitelystä.

Hengenvaaralliset ravisteluvammat

Vauvan vammat olivat hengenvaaralliset. Hänen katseensa harhaili, häneen ei saatu kontaktia ja hänen tajunnan tasonsa vaihteli. Vauvalla todettiinkin kallon sisäisiä vammoja, verkkokalvon verenvuotoa ja luiden murtumia, mutta ei ulkoisia vammoja iholla.

Vammat aiheuttivat pysyviä seurauksia, sillä vauva vammautui pahasti. Vammat sopivat lääkäreiden mukaan pienen vauvan ravistelun aihettamiksi.

Lääkärin arvion mukaan viimeisimmät pahoinpitely- ja kaltoinkohteluteot ovat tapahtuneet todennäköisesti muutamia tunteja ennen kuin vauva toimitettiin lääkäriin. Tutkinnan perusteella pahoinpitely- ja kaltoinkohtelutoimia on kuitenkin tapahtunut vähintään kahdesti.

"En voisi koskaan satuttaa lastani"

Kumpikin vanhemmista kiisti pahoinpitelyn, eikä kumpikaan osannut selittää vammojen aiheuttajaa. Miehen mukaan hän ei "pystyisi ikään tekemään mitään sellaista, mikä satuttaisi hänen lastaan".

– En voisi koskaan satuttaa lastani. En lyömällä, en ravistamalla, en millään, nainen taas kertoi.

He kertoivat löytäneensä vauvan pinnasängystään poikittain kääntyneenä, jalat pinnasängyn pinnojen välissä. Vauva ei ikänsä vuoksi itse kuitenkaan pystyisi löytöasentoon liikkumaan.

– Ainoaksi selitykseksi vauvan asennolle jää jommankumman vanhemman toimesta yöllä viimeisen syöttämisen jälkeen tai sen yhteydessä tapahtunut vauvan kovakourainen käsittely, syyttämättäjättämispäätöksessä kerrotaan.

Syytettävää ei löydetty kahdesta epäillystä

Ongelmaksi muodostui se, että kumpikaan vanhemmista ei myöntänyt tekoa eikä kertomansa mukaan ollut nähnyt kaltoinkohtelua.

Näin jutussa jäi epäselväksi, kumpi lopulta oli tekoon syyllistynyt. Syyttäjä piti lähtökohtaisesti epäuskottavana ja näyttämättömänä, että vanhemmat olisivat tehneet teon yhdessä.

Näin olleen syyte jätettiin nostamatta, koska sille ei löydetty kohdetta.

Vauva sijoitettiin uuteen perheeseen parikymppisiltä  vanhemmiltaan tapahtuneen jälkeen.

Syyttäjän päätöksestä uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat