Vähäkalorinen vitamiinipommi: Tämä supermarja voittaa jopa mustikan!

Mustikkaa pidetään Suomen luonnon omana supermarjana, mutta poimimatta ei kannata myöskään jättää superterveellistä mustaherukkaa.

Terveellisiä antioksidantteja sisältävä mustaherukka on marjojen ja hedelmien ravintotihein terveyspommi. Kun C-vitamiinin suositeltu ravintoainetiheys ruoissa on 8 mg / MJ, ylittää mustaherukka tämän suosituksen jopa 6073 prosentilla. Voit siis täyttää päivittäisen C-vitamiinitarpeesi syömällä noin desilitran mustaherukkaa. Mustaherukka on myös hiukan mustikkaa parempi E-vitamiinin lähde.

– Mustaherukka on supermarjojen ykkönen. Se on vitamiini-, mineraali- ja ravintokuitupitoisuudeltaan ylivoimaisesti ravintoainetihein marja. Seuraavina tulevat karpalo, vadelma, mansikka ja mustikka, kertoo Suomen Sokerin tuotekehityspäällikkö Kyllikki Kilpi.

– Vaikka suomalaiset tietävät, että marjat ovat terveellisiä, niin niiden kulutuksessa on vielä petraamisen varaa. Miehet kuluttavat vähemmän kuin naiset. Parantamisen varaa on myös nuorison keskuudessa. Suositusten mukaan pitäisi syödä noin 2 desilitraa marjoja päivässä, Kilpi jatkaa.

Mustaherukka torjuu tauteja

Monet suomalaiset tuntevat mustaherukan erityisesti flunssan torjujana. Lämmin ja C-vitamiinipitoinen mustaherukkamehu nostaa vastustuskykyä, poistaa tulehduksia ja parantaa aineenvaihduntaa.

Flunssan lisäksi mustaherukkaa käytetään hoitamaan muun muassa yskää, anemiaa, koliikkia ja migreeniä. Myös mustaherukan lehdet ovat käyttökelpoisia ja ne ovat loistavia nesteenpoistajia. Kaikki marjat ovat kevyitä ja mustaherukat sisältävät energiaa noin 59 kilokaloria per 100 grammaa.

Tuoreen suomalaisen tutkimustiedon mukaan marjat tasaavat myös verensokeria. Marjojen sisältämät polyfenolit hidastavat ja alentavat lisätyn sokerin aiheuttamaa verensokeri- ja insuliinitasojen nousua. Tämän vuoksi happamat tai kirpeät marjat voi tutkijoiden mukaan hyvällä omallatunnolla makeuttaa ripauksella sokeria.

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja