Väestöliiton tutkimusprofessori: Päiväkotien sulkeminen olisi varmempi tapa saada epidemia haltuun – "Voi olla, että jopa joka toinen tartunnoista tulee nimenomaan oireettomalta henkilöltä"

Korona erikoislähetys: Miten toimia, jos tulen ulkomailta, entä jos olen vähän yskässä – näin toimit, mikäli tunnet olosi sairaaksi tai saavut ulkomailta 3:34
Toimi näin jos epäilet itselläsi koronatartuntaa.

"Itkin ilosta, kun kuulin Sanna Marinin puhuvan eilen. Luulen, että se [hallituksen] päätös säästi Suomessa kymmeniä tuhansia elämiä Suomessa".  Väestöliiton Anna Rotkirchin mukaan jo tehdyt päätökset eivät kuitenkaan todennäköisesti vielä riitä. 

– Kun katsomme, mitä tapahtuu muualla, niin näyttää siltä, että tämä on liian varovainen toimenpide, sanoo tutkimusprofessori Anna Rotkirch siitä, että koulut menivät säppiin. 

– Ymmärrän todella hyvin, että päiväkodit halutaan pitää auki, mutta pahoin pelkään, että ne joudutaan Suomessakin sulkemaan.

"On hyvin suuri riski, että tarhassa olevat lapset välittävät tautia"

Rotkirchin mukaan moni asia viittaa siihen, että korona leviää oireettomana ja hyvin nopeasti.

– Suomessa usein puhutaan, että kun on oireita, niin pitää jäädä kotiin, ja näin tietenkin on, mutta se ei riitä. Myös oireeton voi tartuttaa ja voi olla, että jopa joka toinen tartunnoista tulee nimenomaan oireettomalta henkilöltä, tutkimusprofessori sanoo. 

– On hyvin suuri riski, että tarhassa olevat lapset välittävät tautia henkilökunnalle ja heidän perheilleen ja myös omille vanhemmilleen ja tarhalapset tartuttavat myös toisiaan. 

– Ihan äsken tulleen israelilaisen tiedon mukaan Israelin todetuista melkein 300:sta tapauksesta neljäosa on täysin oireettomia. Tiedetään myös Aasian maista, että noin joka toinen tartunta on tullut oireettomalta ihmiseltä. 

"Päiväkotien sulkeminen olisi varmempi tapa saada epidemia haltuun" 

Mihin perustuu tämä joka toinen tartunta?

– Tämä on alustava tutkimustulos, mutta hyvällä datalla tehty kahdesta eri Aasian väestöstä. Tämä selittäisi varsin hyvin sitä, miksi tämä virus leviää niin helposti. 

– Oireeton lapsi voi välittää tautia. Meillä ei ole mitään tietoa, joka viittaisi siihen, että näin ei ole. Emme tiedä tarpeeksi siitä, paljonko lapsilla on tartuntaa, mutta tiedämme, että he eivät sairastu, joten valistunut arvaus on, että aika usein he kantavat virusta oireettomina. 

Rotkirch huomauttaa, että Suomi on vasta epidemian alkuvaiheessa.

– Meillä on hyvät mahdollisuudet saada epidemia haltuun. Emme tiedä tarkkaan, miten virus leviää. Moni asia viittaa siihen, että se leviää oireettomana ja hyvin nopeasti. Päiväkotien sulkeminen olisi varmempi tapa saada epidemia haltuun.

Tutkimusprofessori kannustaa testaamaan lapsia ja henkilökuntaa

Rotkirchin mukaan päiväkotien sulkeminen vaatisi samalla sen, että avainalojen lastenhoitoon, myös epätavallisina aikoina, löydettäisiin keinoja. Tutkimusprofessori sanoo, että nyt olisi syytä ripeästi testata päiväkotien lapsia ja henkilökuntaa. 

– Tärkein asia tässä on se, että jos tarhat pidetään auki, niin pitäisi nopeasti testata niin aikuisia kuin lapsia. Tällä hetkellä lapsia ei testata tarpeeksi, koska testikapasiteetti on monissa maissa rajoitettu. 

"THL:n linjaukset ovat olleet ylioptimistia, myöhässä ja vääriä"

Rotkirch antaa kritiikkiä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle. 

– THL:n linjaukset ovat olleet ylioptimistia, myöhässä ja vääriä. En ymmärrä, miksi niin pitkään myös oireettomien ihmisten annettiin mennä esimerkiksi töihin. Tähän on jo nyt sairastuttanut henkilökuntaa. Sen, miksi heräsimme myöhään, jälkipesun aika on kuitenkin myöhemmin. 

– Viime viikolla virallinen suositus oli, että vaikka palaat riskialueelta, esimerkiksi Italiasta, niin jollei ole oireita, voit vapaasti toimia arjessasi kuten normaalisti. Voit mennä töihin ja laittaa lapsen päiväkotiin. Tämä johti muun muassa siihen, että Ouluun palasi 30 opiskelijaa, jotka olivat ensin oireettomia, joista sitten 17 todettiin tartunta. Tämä oli minusta väärä ohje. En ymmärrä miksi ei sanottu, että jääkää pois myös oireettomina. Tieto siitä, että virus voi levitä myös oireettomana, oli silloin jo tiedossa. 

Lue myös:

    Uusimmat