Mainos

Meksiko myönsi turvapaikan "vaarassa olevalle" Bolivian Moralesille, myös oppositiojohtaja pelkää turvallisuutensa puolesta

Meksiko on myöntänyt turvapaikan Bolivian presidentin tehtävästä eronneelle Evo Moralesille. Meksikon ulkoministeri Marcelo Ebrard kertoi Moralesin anoneen poliittista turvapaikkaa maanantaina.

–  Keskusteltuamme sisäministeri Olga Sanchez Corderon kanssa Meksikon ulkoministeriö on päättänyt myöntää hänelle (Moralesille) turvapaikan, ulkoministeri sanoi.

Ebrardin mukaan turvapaikka myönnetään humanitaarisin perustein, sillä hänen "henkensä ja fyysinen koskemattomuutensa ovat vaarassa Boliviassa". Ulkoministeri ei kuitenkaan tähdentänyt, milloin Morales aikoo matkustaa Meksikoon.

Monet Moralesin hallinnon virkamiehet ovat hakeutuneet Meksikon Bolivian-suurlähetystön suojiin, Ebrard lisäsi.

Turvapaikan tarjoaminen kuuluu Meksikon perinteeseen

Vuodesta 2006 Boliviaa hallinnut Morales ilmoitti sunnuntaina eroavansa presidentin virasta sen jälkeen, kun Bolivian asevoimien komentaja oli vaatinut häntä eroamaan.

Pian tämän jälkeen Meksiko ilmoitti tarjoavansa Moralesille turvapaikkaa. Meksiko perusteli tarjousta sillä, että maan perinteeseen kuuluu turvapaikkojen myöntäminen ja se, ettei Meksiko puutu muiden maiden sisäisiin asioihin.

Meksikon presidentti Andres Manuel Lopez Obrador on myös nimittänyt Moralesin eroa vallankaappaukseksi.

Levottomuudet jatkuneet eron jälkeen

Levottomuudet Boliviassa ovat jatkuneet Moralesin eroilmoituksen jälkeen. Sadat presidentin kannattajat ovat marssimassa kohti hallinnollista pääkaupunkia La Pazia, uutistoimisto AFP:n toimittaja kertoo.

Oppositiojohtaja Carlos Mesa pyysi Twitterissä poliisilta turvaa, sillä hänen mukaansa väkivaltainen joukko lähestyy hänen kotiaan. Vaaleissa Moralesin haastanut Mesa vaati äänekkäästi Moralesin eroa.

Moralesin eroilmoituksen jälkeen Venezuelan Bolivian-suurlähettiläs kertoi, että joukko naamioituneita mielenosoittajia olisi vallannut pääkaupungissa sijaitsevan suurlähetystön. Lähettilään mukaan mielenosoittajilla oli mukanaan muun muassa dynamiittia.

Levottomuudet Boliviassa alkoivat lokakuussa pidettyjen vaalien jälkeen, jotka Amerikan maiden järjestön OAS:n tarkkailijat julistivat vilpillisiksi. Vaalien ääntenlaskennassa Moralesin kannatus kohosi epäilyttävästi kesken kaiken, ja hänet valittiin neljännelle presidenttikaudelle.

Ainakin kolme ihmistä on kuollut ja yli 250 loukkaantunut vaalienjälkeisissä väkivaltaisuuksissa.

Muun muassa EU ja YK ovat toivoneet kaikilta osapuolilta itsehillintää.

Väliaikainen presidentti lupasi uudet vaalit

Bolivian tuleva väliaikainen presidentti Jeanine Anez lupasi, että maassa pidetään uudet vaalit. Anez on senaatin apulaispuhemies, ja perustuslain mukaan hän nousee presidentiksi Moralesin tilalle.

–  Toivon, että annamme tälle maalle sitä varmuutta, jota se nyt kovasti kaipaa, Anez sanoi

Boliviaan on määrä valita väliaikainen presidentti tänään. 

Päivitetty 12.11.2019 klo 5.10. Juttua täydennetty.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja