Mainos

Väärennetyn Suomen passin saa netistä 200 dollarilla – laatu vähän niin ja näin

Suomen passia on asiantuntijoiden mukaan erittäin vaikea väärentää. Internetistä on mahdollista ostaa meikäläinen matkustusasiakirja, mutta huonolaatuinen sellainen. Aidon suomen passin saaminen pimeiltä markkinoilta on harvinaista.

Lupahallintopäällikkö Minna Gråsten Poliisihallituksesta sanoo MTV Uutisten haastattelussa, että netistä voi tilata väärennetyn Suomen passin. Lähtöhinta mainosten mukaan noin 200 dollaria. Gråsten sanoo kysyneensä asiaan krp:n kollegoilta, mutta aidon Suomalaisen passin markkinahintaa ei ole tiedossa.

Muutama vuosi sitten ruotsalaismedian tekemän selvityksen mukaan Ruotsin passin hinta pimeillä markkinoilla saattaa olla jopa noin 9000 euroa.

– Laatu näiden nettipalveluiden kautta tilattavissa asiakirjoissa vaihtelee valtavasti. Se, mitä netissä sanotaan myynnissä olevan, on sitä vanhaa sirutonta Suomen passia. Se on voimassa vain tämän vuoden elokuuhun asti, siis aidot asiakirjat. Eli sekin markkina kyllä tyrehtyy ainakin niiden passien osalta, asiantuntija kertoo.

Gråsten sanoo, että Suomen passien ja muiden yhtä laadukkaiden asiakirjojen kohdalla väärinkäytön muoto ei useinkaan ole väärentäminen.

– Yksi yleisimmistä väärinkäytön muodoista on se, että pyritään hankkimaan sitä väärinkäyttäjää muistuttava passi. Käytetään sitten sitä jonkun toisen passia, jossa tämä passin uusi haltija olisi niin paljon saman näköinen kuin aidon omistaja.

Gråstenin mukaan on myös sellainen vaihtoehto, että henkilö ei ilmoita matkustusasiakirjaansa kadonneeksi lainkaan, vaikka tietääkin sen hävinneen. Passi on saatettu luovuttaa jollekin toiselle esimerkiksi maahantuloa varten.

Suomen ja useiden muiden Euroopan maiden passeja on hankala väärentää esimerkiksi biometristen tunnisteiden vuoksi. Gråsten sanoo, ettei krp:kään ole törmännyt yhteenkään laadukkaaseen, väärennettyyn Suomi-passiin.

Vaikka rahaa kuluukin, Suomessa laatu ja turvallisuus pyritään pitämään korkealla esimerkiksi kilpailuttamalla passien valmistajia suhteellisen usein. 

Passien laatua valvotaan EU-säännösten avulla. Kansainvälisestikin passeille on asetettu laatustandardit.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.