Mainos

Suomen passeja kaupitellaan verkon pimeällä puolella – väärillä papereilla paetaan esimerkiksi lain kouraa

Väärä Suomen passi maksaa Tor-verkon kauppasivustolla 500 euroa. Se on luultavasti huonolaatuinen, koska hinta on niin matala.

Mainoskuvassa henkilötietosivun mallikappale näyttää sellaiselta vanhalta passilta, jonka saadakseen ei tarvinnut vielä antaa sormenjälkeä. Passin tilaaminen onnistuu helposti – lähetetään digitaalinen passikuva, henkilötiedot ja kopio allekirjoituksesta.

Viikon päästä passi kolahtaa kirjekuoressa postiluukusta, jos sivuston lupauksia on uskominen.

Kapteeniluutnantti, Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikön päällikkö Juho Vanhatalo kertoo, että toisinaan halvempikin asiakirja täyttää rikollisen tarpeet, riittää kun se menee läpi vaikkapa pankissa tai hotellissa.

Jo 1  500–2  000 euron väärällä EU-passilla voi Vanhatalon mukaan päästä vaikkapa Aasiasta Eurooppaan suuntautuvalle lennolle.

–  Usein kuitenkin vältetään joutumasta tilanteeseen, jossa väärä asiakirja pitää esittää rajatarkastajalle.

Vanhatalon yksikkö tutkii väärennettyihin asiakirjoihin liittyviä rikoksia. Usein kyse on maahantulosäännösten kiertämisestä ja ihmissalakuljetuksesta. Helsinki-Vantaalla ja Helsingin satamassa tutkintaa vaativia tapauksia tulee vuodessa ilmi 60–70.

Suomesta ei ole löytynyt passipajaa

STT löysi verkon pimeältä puolelta myös kalliimpia passeja. EU-passit maksavat toisella sivustolla reilut puolitoistatuhatta euroa. Mukaan saa viisumin lisämaksusta. Maksu tapahtuu kryptovaluutta bitcoinilla.

Nämä passit ovat kaupan mukaan aitoja, joko varastettuja tai väärentäjälle myytyjä passeja, joihin voidaan liittää uusi kuva. Tällaisen passin etuna on se, että passi ainakin tuntuu ja näyttää aidolta.

–  Yksi tapa on tietenkin se, että ei muuteta passia ollenkaan vaan käytetään jonkun samalta näyttävän henkilön asiakirjaa. Mitä enemmän turvatekijöitä passeihin tulee, sitä vaikeampi niitä on väärentää ja tämä ilmiö lisääntyy, Vanhatalo kertoo.

Vanhatalon mukaan usein passi hankitaan esimerkiksi salakuljetusorganisaatioiden kautta. Joissakin maissa kauppaa käydään sosiaalisessa mediassa.

–  Suomesta ei tietääkseni ole koskaan tällaista passipajaa löytynyt, joitakin todistuksia täälläkin väärennetään.

Suurin yksittäinen ryhmä ovat henkilökortit

Keskusrikospoliisissa tiedetään suurin piirtein ilmiön laajuus ja piirteet, sillä se on asiakirjojen aitoudesta lausuntoja antava virallinen taho.

KRP:ssä asiakirjoja tutkii rikosteknisessä laboratoriossa kolme henkilöä, joilla on turvakaapeissaan aitojen asiakirjojen kattava kokoelma.

–  Lisäksi meillä on sähköisiä tietokantoja. Aitouden tarkistaminen perustuu asiakirjan visuaaliseen tarkasteluun ja teknisten ominaisuuksien tutkimiseen sekä tutkittavan asiakirjan ja aidon vertailumateriaalin väliseen vertailuun, kertoo rikosinsinööri Teemu Hietanen keskusrikospoliisista.

Laboratoriossa todettiin väärennetyksi reilut 500 asiakirjaa viime ja toissa vuonna, kun määrä on aiemmin ollut 300–400 vuodessa.

Yleisin väärennetty asiakirjatyyppi on muu henkilötodistus kuin passi. Laboratorion suurin yksittäinen asiakas on poliisi.

–  Viime vuonna henkilötodistuksia tutkittiin eniten, joukossa on myös ajokortteja, passeja ja sekalaisia todistuksia, Hietanen kertoo.

Todistuksilla voidaan esimerkiksi harhauttaa viranomaista myöntämään aito asiakirja eri tiedoilla.

Monissa EU:n ulkopuolisissa maissa voi saada Vanhatalon mukaan väärän aidon passin, kun livauttaa viranomaiselle muutaman satasen.

"Paperien väärentäminen on tapa tehdä muita rikoksia"

Väärennetyn asiakirjan takana on aina jokin muu rikollinen ajatus. Tyyppitapaus, jossa käytetään vääriä tai väärennettyjä asiakirjoja, on Suomessa ihmissalakuljetus.

Tarkoitus voi olla jopa häivyttää oma henkilöllisyys kokonaan ja liittyä yhteiskuntaan väärennetyllä henkilöllisyydellä. Maahan yritetään väärillä papereilla esimerkiksi siksi, että on jo kerran käännytetty tai määrätty maahantulokieltoon.

Toisaalta jotkut pakenevat väärillä papereilla esimerkiksi lain kouraa.

–  On meillä ollut tutkinnassa sellainenkin tapaus, jossa italialainen henkilö tuli Suomeen toiselle henkilölle kuuluvalla henkilöllisyydellä, koska oli Italiassa etsintäkuulutettu väkivaltarikoksesta, kertoo Juho Vanhatalo.

Yksi tyypillinen tapaus on, että henkilö nostaa toisella henkilöllisyydellä tukia esimerkiksi Ruotsista ja toisella henkilöllisyydellä Suomesta.

–  Osa taas haluaa vaikkapa säästää autokoulun tuhansien eurojen kustannukset, kun väärennetyn ajokortin saa muutamalla satasella. Suomalainen ajokortti tosin jää heti kiinni, kun sitä verrataan viranomaisten tietokantaan, Vanhatalo sanoo.

Vanhatalo toteaa, että kyse on viranomaisten näkökulmasta arkipäiväisestä ilmiöstä.

–  Paperien väärentäminen on tapa tehdä muita rikoksia. Se, että ammattilaiset valmistavat ammattilaisten välineillä väärennettyjä asiakirjoja laajassa mittakaavassa, on nykyään arkipäivää. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.