Kaksi ihmistä haavoittui Kiovan iskuissa – MTV seurasi sotaa 22. joulukuuta 2023

MTV Ukrainassa: Naisilla vajavainen taisteluvarustus 2:29
MTV Ukrainassa: Naisilla vajavainen taisteluvarustus

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 22. joulukuuta 2023. Lisää uutisia sodasta löydät täältä.

  • Putin: Venäjällä ei ole halua taistella sotilasliitto Naton kanssaEU:n huippukokous päätti 14. joulukuuta avata jäsenyysneuvottelut Ukrainan ja Moldovan kanssa
  • Zelenskyin mukaan Ukraina hidastaa talvisin sotilasoperaatioitaan, oli kyse sitten vastahyökkäyksestä tai puolustuksesta
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

19.52: Kaksi ihmistä haavoittui Kiovan iskuissa

Ukrainan presidentin kansliapäällikön Andri Jermakin mukaan kaksi ihmistä haavoittui maan pääkaupungissa Kiovassa lennokin osuttua asuintaloon.

Sireenit huusivat Kiovassa myöhään torstaina ja asukkaat kuulivat kovia räjähdyksiä. Kaupungin viranomaiset kertoivat ilmatorjunnan olevan toiminnassa, ja ihmisiä kehotettiin pysymään suojassa.

Ukraina kertoi ampuneensa alas 24 venäläistä lennokkia perjantain vastaisena yönä tehdyssä iskussa. Ukrainan ilmavoimien mukaan maahan hyökättiin 28:lla Shahed-lennokilla.

Ukrainalaislehti Kyiv Independent kertoi ilmavoimien tietoihin viitaten, että lennokit oli lähetetty Venäjältä Kurskin ja Krasnodarin suunnilta sekä miehitetyltä Krimin niemimaalta.

Lehden mukaan lisäksi yksi ihminen kuoli ja kaksi haavoittui Venäjän iskuissa Hersonin alueella.

18.16: Ukraina kertoo ampuneensa alas kolme Venäjän hävittäjää

Ukraina kertoo ampuneensa alas kolme Venäjän Su-34-hävittäjää eteläisellä rintamalla. Asiasta kertoo muun muassa Ukrainan ilmavoimat viestipalvelu X:ssä sekä Ukrainan Pravda. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

17.29: Puolan uusi ulkoministeri vakuutti maansa tukevan Ukrainaa

Puolan uusi ulkoministeri Radoslaw Sikorski on vakuuttanut maansa tukevan Ukrainaa. Hän tapasi ukrainalaisen virkaveljensä Dmytro Kuleban tänään Kiovassa.

Pääministeri Donald Tuskin johtama Puolan uusi hallitus on luvannut tuplata Ukrainalle myönnettävän tuen. 

Hän on myös luvannut ratkaista puolalaisten kuljetusyhtiöiden järjestämän sulun Ukrainan rajalla. Yhtiöt vaativat rajoitusten palauttamista ukrainalaisille kilpailijoilleen.

15.15: Hollanti lahjoittaa 18 F-16-hävittäjää Ukrainalle

Hollanti lahjoittaa Ukrainalle 18 F-16-hävittäjää Hollannille, kertoo maan pääministeri Mark Rutte uutistoimisto Reutersin mukaan. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiittää maiden välistä yhteistyötä viestipalvelu X:ssä.

– Keskustelimme etulinjan kehityksestä, Mustanmeren tilanteesta ja Ukrainan tämänhetkisistä sotilaallisista tarpeista, mukaan lukien tykistö, lennokit ja ilmapuolustus, Zelenskyi toteaa X:ssä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä. 

13.45: Venäjä uhkaa Yhdysvaltoja diplomaattisten suhteiden katkaisulla

Venäjän apulaisulkoministeri Sergei Rjabkovin mukaan Venäjä saattaa katkaista diplomaattisuhteet Yhdysvaltojen kanssa, mikäli Yhdysvallat takavarikoi Ukrainan sodan takia jäädytettyä venäläisiä varoja. Asiasta uutisoi uutistoimisto Interfax.

Rjabkovin mukaan Yhdysvallat ei saa "toimia siinä harhakuvitelmassa, että Venäjä roikkuisi molemmin käsin diplomaattisissa suhteissa kyseisen maan kanssa".

(Reuters)

8.27: Ukraina: Lennokkeja ammuttu alas

Ukrainan asevoimat kertoo jälleen ampuneensa yön aikana Venäjältä lähetettyjä lennokkeja alas. Se kertoo iranilaisvalmisteisia lennokkeja ammutun alas Keski-, Etelä- ja Länsi-Ukrainassa. 

Se kertoo ampuneensa alas 24 maahan lähetetyistä 28 lennokista. Ainakin kahden kerrotaan loukkaantuneen pääkaupunki Kiovassa. (Reuters)

7.05:Suomalaisasiantuntija: Venäjän sotakassassa riittää rahaa lähivuosiksi

Venäjällä on siirrytty sotatalouteen, mikä merkitsee sotaponnistelujen laittamista kaiken muun edelle. Suomen Pankin vanhemman neuvonantajan Laura Solangon mukaan Venäjän valtion kassassa riittää varoja sodan rahoittamiseen ainakin lähivuosiksi.

Tilannetta helpottaa se, että Venäjä saa yhä merkittäviä vientituloja muun muassa öljystä. Solanko muistuttaa myös, etteivät sodan tuhot ole tulleet vielä juuri millään tavalla Venäjän maksettaviksi, koska sotaa käydään Ukrainan maaperällä.

6.09: Vääränlaiset varusteet ja asenteet kurjistavat ukrainalaisten naisten tilannetta rintamalla

Ukrainan asevoimissa palvelee tällä hetkellä noin 60 000 naista. Ukraina ei ole kuitenkaan onnistunut varustamaan naispuolisia sotilaitaan asianmukaisesti, vaan heille sopivia taisteluvarusteita hankitaan toistaiseksi vapaaehtoisvoimin.

MTV:n toimittaja Niko Nurminen raportoi Ukrainasta, että naispuoliset taistelijat ovat olennainen osa Ukrainan armeijaa. Noin 9 000 palvelee kaikista vaikeimmissa paikoissa, etulinjoissa.

Tuhannet naiset joutuvat kuitenkin tälläkin hetkellä selviytymään miehille mitoitetuissa varusteissa: liian suurissa kengissä, univormuissa, eivätkä suojavarusteetkaan sovi. 
naispuolisten sotilaiden tukemiseen omistautunut, Zemliachky-vapaaehtoisjärjestö on saanut hamuttua rahoitusta naisten varustamiseen pääosin ukrainalaisyrityksiltä.

Sotimisolosuhteita kurjistavat myös naisten kohtaamat asenteet. Naiset kertovat miesten asiattoman kohtelun ja väheksynnän lievenneen vasta sen jälkeen, kun kelpoisuus oli todistettu taisteluissa.

MTV Ukrainassa: Naisilla vajavainen taisteluvarustus 2:29
MTV Ukrainassa: Naisten vajavainen taisteluvarustus aiheuttaa ongelmia.

Torstai 21.12.2023

16.03: Kertshin kaupungissa kuultu räjähdyksiä

Kertshin kaupungissa on kuultu räjähdyksiä, kertoo paikallinen Telegram-kanava.  Kanavan mukaan alueella on kuultu neljä räjähdystä ja silta on "tukossa". Sillalta on nähty myös nousevan savua. 

Kertshinsalmi on Asovanmeren ja Mustanmeren yhdistävä kapea salmi. Kertshin kaupungin läheisyydessä on Venäjän manneralueet Krimiin yhdistävän Kertshinsalmen sillan toinen pää.

Tietoa räjähdyksistä ei ole vahvistettu riippumattomista lähteistä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

15.31: Suomi toimittaa Ukrainaan lisää puolustustarvikeapua

Suomi toimittaa Ukrainaan lisää puolustustarvikeapua, kertoo puolustusministeriö tiedotteessaan. Lähetyksen sisältämien suorituskykyjen korvaaminen maksaa Suomelle arviolta noin 106 miljoonaa euroa.

Kyseessä on 21. puolustustarvikeapulähetys Suomelta Ukrainalle. Viimeisimpien lähetysten arvo on ollut suuruudeltaan samaa mittaluokkaa. Marraskuun paketin korvaamisen arvioitiin maksavan Suomelle noin sata miljoonaa euroa ja lokakuun noin 95 miljoonaa euroa.

Puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan Suomen Ukrainaan toimittamien puolustustarvikepakettien yhteenlaskettu arvo on 1,6 miljardia euroa.

Operatiivisista syistä sekä avun turvallisen perillemenon takaamiseksi avun tarkemmasta sisällöstä, toimitustavasta tai aikataulusta ei tiedoteta tarkemmin.

Lue lisää torstain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat