Kertshin kaupungissa kuultu räjähdyksiä – MTV:n sotaseuranta 21.12.2023

MTV Ukrainassa: Tämän vuoksi rintamalle tarvitaan puoli miljoonaa taistelijaa lisää 2:50
MTV Ukrainassa: Tämän vuoksi rintamalle tarvitaan puoli miljoonaa taistelijaa lisää

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 21. joulukuuta 2023.

  • Putin: Venäjällä ei ole halua taistella sotilasliitto Naton kanssaEU:n huippukokous päätti 14. joulukuuta avata jäsenyysneuvottelut Ukrainan ja Moldovan kanssa
  • Zelenskyin mukaan Ukraina hidastaa talvisin sotilasoperaatioitaan, oli kyse sitten vastahyökkäyksestä tai puolustuksesta
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

16.03: Kertshin kaupungissa kuultu räjähdyksiä

Kertshin kaupungissa on kuultu räjähdyksiä, kertoo paikallinen Telegram-kanava.  Kanavan mukaan alueella on kuultu neljä räjähdystä ja silta on "tukossa". Sillalta on nähty myös nousevan savua. 

Kertshinsalmi on Asovanmeren ja Mustanmeren yhdistävä kapea salmi. Kertshin kaupungin läheisyydessä on Venäjän manneralueet Krimiin yhdistävän Kertshinsalmen sillan toinen pää.

Tietoa räjähdyksistä ei ole vahvistettu riippumattomista lähteistä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

15.31: Suomi toimittaa Ukrainaan lisää puolustustarvikeapua

Suomi toimittaa Ukrainaan lisää puolustustarvikeapua, kertoo puolustusministeriö tiedotteessaan. Lähetyksen sisältämien suorituskykyjen korvaaminen maksaa Suomelle arviolta noin 106 miljoonaa euroa.

Kyseessä on 21. puolustustarvikeapulähetys Suomelta Ukrainalle. Viimeisimpien lähetysten arvo on ollut suuruudeltaan samaa mittaluokkaa. Marraskuun paketin korvaamisen arvioitiin maksavan Suomelle noin sata miljoonaa euroa ja lokakuun noin 95 miljoonaa euroa.

Puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan Suomen Ukrainaan toimittamien puolustustarvikepakettien yhteenlaskettu arvo on 1,6 miljardia euroa.

Operatiivisista syistä sekä avun turvallisen perillemenon takaamiseksi avun tarkemmasta sisällöstä, toimitustavasta tai aikataulusta ei tiedoteta tarkemmin.

8.30: ISW: Venäjän puheet rauhanneuvotteluista olivat informaatio-operaatio

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi eilen, että Kreml ei ole kiinnostunut neuvottelemaan Ukrainan kanssa. Hänen mukaansa neuvotteluille ei ole pohjaa. Ajatuspaja ISW:n mukaan tämä tukee tulkintaa, jonka mukaan Venäjä ei ole aiemmista puheistaan huolimatta missään vaiheessa hakenut aidosti rauhanneuvotteluja, vaan on käyttänyt niitä informaatio-operaationa, jolla maalaisi kuvan Ukrainasta, joka ei suostu neuvottelemaan sodan lopettamisesta. 

8.23: Ukrainan uutistoimisto: Venäjä saanut aseita Pohjois-Koreasta

Venäjä on saanut Pohjois-Koreasta tuhansia kontteja ammuksia, kertoo Ukrainan valtion omistama uutistoimisto Ukrinform. Uutistoimisto perustaa tietonsa yhdysvaltalaisviranomaisten raportteihin, jotka kertovat satelliittikuvien tukevan havaintoja. Yhdysvaltain Nato-suurlähettiläs Julianne Smithin mukaan Venäjälle on toimitettu konteissa sotilasvarusteita ja ammuksia. Kontit olisi toimitettu meriteitse. 

Keskiviikko 21.12.2023

18.09: Putin syytti Ukrainaa valtionterrorismista

Venäjän presidentti Vladimir Putin vaatii keskiviikkona vahvaa reagointia Ukrainaa tukevien ulkomaisten agenttien pyrkimyksiin horjuttaa Venäjän vakautta.

Videoidussa lausunnossa Putin sanoi Ukrainan hallinnon lähteneen terrorististen menetelmien ja käytännössä valtioterrorismin tielle ulkomaisten tiedustelupalvelujen tuella.

Venäjän rautateitä vastaan on tehty lukuisia sabotaasiyrityksiä sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainassa. Venäjä on kertonut myös torjuneensa useita lennokki-iskuja. Sekä sabotaasiyrityksistä että lennokki-iskuista on usein syytetty Ukrainaa.

15.36: Suomen Akatemialta miljoonien tuki ukrainalaistutkijoille

Suomen Akatemia on myöntänyt kaksi miljoonaa euroa yli kahdenkymmenen Ukrainasta paenneen tutkijan tukemiseksi. 

Rahoitus kattaa Ukrainasta kutsuttujen tutkijoiden matka- ja elinkustannuksia Suomessa. Tutkijoita on 24.

Kutsutulla tutkijalla tulee olla tohtorintutkinto. Lisäksi rahoitus edellyttää sitä, että tutkija ei ole voinut jatkaa tutkimustaan Ukrainassa Venäjän aloittaman hyökkäyssodan vuoksi.

Akatemia ei julkaise suomalaisten kutsujien tai Ukrainasta kutsuttujen tutkijoiden nimiä, jotta heidän turvallisuutensa ei vaarantuisi.

Lue lisää keskiviikon tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat