Vaarallinen vappuhuvi voi viedä hengen – jo muutama sisäänhengitys riittää

1:29
Videolla ohjeet lapset elvyttämiseen.

Vaikka helium nostaa ilmapallon ilmaan turvallisesti, sen vetäminen henkeen voi olla hyvin vaarallista, muistuttaa kaasuyhtiö AGA tiedotteessaan.

Oikein käytettynä helium ei ole vaarallinen kaasu. Se on ominaisuuksiltaan erittäin kevyt, palamaton, myrkytön, väritön ja hajuton kaasu.

Heliumin hengittämiseen liittyy kuitenkin suuri turvallisuusriski. Heliumia ei saa vetää henkeen edes hauskan äänen aikaansaamiseksi, sillä kaasun hengittäminen voi olla hengenvaarallista.

Helium syrjäyttää hapen keuhkoista

Kun ihminen hengittää pelkkää heliumia, se syrjäyttää hapen keuhkoista. Tällöin elimistön hapensaanti vähentyy tai pahimmillaan estyy kokonaan. Heliumkaasun hengittäminen voi johtaa tajuttomuuteen ja pahimmillaan jopa kuolemaan.

Heliumia hengittänyt voi tukehtua äkkiarvaamatta, sillä helium estää normaalin hengitysrefleksin. Jo muutama sisäänhengitys voi johtaa tukehtumiseen henkilön sitä itse tajuamatta. Myös äkillinen liikuntakyvyn menetys ja tajunnan menetys ovat mahdollisia.

Auta heliumia hengittänyttä näin

Jos henkilö osoittaa hapenpuutteen oireita, tarkista hengittääkö henkilö itsenäisesti. Tarvittaessa aloita hätäensiapu, soita hätäkeskukseen ja noudata sieltä annettuja ohjeita.

Katso videolta aikuisen elvytysohjeet:

2:23

Lähde: AGA

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja