Vaarallinen vanki irrotti nilkkapantansa ja poistui luvattomasti Keravan avovankilasta toissa yönä – sama mies yritti karkuun vain viikkoa aiemmin

Vaaralliseksi todettu vanki poistui luvattomasti toissa yönä Keravan avovankilasta. Miehellä on kytköksiä United Brotherhood -jengiin ja hänellä on vakava väkivaltarikostausta. Mies on tuomittu aiemmin pitkiin vankeusrangaistuksiin muun muassa jengitiloissa tapahtuneesta julmasta raiskauksesta, useammasta tapon yrityksestä ja ampuma-aserikoksesta.

Mies on vankeustuomionsa loppusuoralla ja sen takia hänet oli sijoitettu avovankilaan.

Mies yritti karata Keravan vankilasta ensimmäisen kerran jo juhannusaattona eli viime viikon perjantaina. Hän irrotti nilkkapantansa ja ehti jo ulos vankilan portista. Vanki saatiin kuitenkin kiinni portin ulkopuolella.

Karkausyrityksen jälkeen mies laitettiin eristysselliin muutamaksi päiväksi, mutta häntä ei siirretty suljettuun vankilaan, vaikka karkaamisriski oli ilmeinen.

Pakeni lukitsemattomasta portista

MTV Uutisten tietojen mukaan avovankilassa keskusteltiin vangin siirtämisestä suljettuun laitokseen, mutta hänet sijoitettiin silti takaisin omalle osastolleen odottamaan siirtopäätöstä.

Toissa yönä mies katkaisi uudestaan nilkkapantansa ja pakeni lukitsemattomasta portista. Tällä kertaa häntä ei saatu kiinni eikä hänen peräänsä lähdetty vankilasta.

MTV Uutisten tietojen mukaan vaarallisen vangin pakenemisesta ei ilmoitettu myöskään hätäkeskukseen.

– En voi kommentoida yksittäistä vankia koskevia asioita. Jos vanki poistuu luvattomasti vankilasta, siitä tehdään poliisille etsintäkuulutus. Jos on syytä, niin sitten soitetaan hätäkeskukseen. Tässä on toimittu täysin protokollan mukaisesti, Keravan avovankilan johtaja Minna Saukko kertoo MTV Uutisille.

Mies on yhä karkuteillä.

Turvallisuusongelmia selvitettiin

MTV Uutisten saamien tietojen mukaan turvallisuusongelmat, kuten käytös- ja järjestyksenpitorikkomukset, ovat lisääntyneet Keravan avovankilassa parin viimeisen vuoden aikana. Johtajan mukaan asiaa on selvitetty muutamia kuukausia sitten.

– Tätä keskustelua turvallisuusongelmien lisääntymisestä on käyty meidän laitoksen sisällä. Työsuojeluvaltuutettu esitti asiasta huolensa ja oli mutu-tuntuma, että ongelmat olisivat lisääntyneet. Asiasta tehtiin selvitys.

– Halusimme selvittää, ovatko vankien turvallisuusongelmat lisääntyneet uuteen vankilaan siirtymisen jälkeen. Asiakastietojärjestelmän pohjalta pystyttiin toteamaan, että ongelmat eivät ole lisääntyneet, Saukko sanoo.

Varkaita vanhan vankilan alueella

Keravan nykyinen avovankila otettiin käyttöön syksyllä 2020.

Tämän vuoden toukokuussa vankilarakennusten remontointiin ja saneeraukseen tarkoitettuja rakennustarvikkeita varastettiin vanhan vankilan alueelta keskellä päivää, mutta avovankila ei puuttunut asiaan.

MTV Uutisten tietojen mukaan osa varkauksista huomattiin jo tapahtumahetkellä avovankilassa, mutta varkaita ei otettu kiinni. Vankilan johtajan mukaan alueen valvonta ei kuulu heille.

– Periaatteessa meidän henkilökuntamme valvoo myös vanhan vankilan aluetta, mutta se ei ole virallisesti meidän vankilamme aluetta eikä se kuulu meille. Alue on Senaatti-kiinteistöjen omistama yksityisalue eikä meidän tarvitse siihen alueeseen puuttua. Meille ei kuulu sen alueen vartiointi, Saukko selvittää.

MTV Vantaan vankilassa: Tältä näyttää matkasellissä, jollaisessa surmattiin tammikuussa vanki poikkeuksellisen julmalla tavalla: 

MTV Vantaan vankilassa: Tältä näyttää matkasellissä, jollaisessa surmattiin tammikuussa vanki poikkeuksellisen julmalla tavalla 4:30


Lue myös:

    Uusimmat