Vanki karkasi sairaalan ikkunasta Turussa – oli juuri jäänyt kiinni yli puoli vuotta kestäneeltä pakomatkalta

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on antanut tuomionsa tapauksessa, jossa 1986 syntynyt miesvanki oli karannut Turun yliopistollisesta keskussairaalasta viime kesänä.

Vanki oli viety hoitoon 20. päivä kesäkuuta viime vuonna. Vangin oli onnistunut lähteä hoitohuoneen ikkunan kautta karkuun, vaikka vanginvartija oli häntä valvonut.

Etsinnöistä huolimatta mies ehti olla karkumatkalla peräti kymmenen päivän ajan. Hänet otettiin kiinni 30. kesäkuuta Turun lähistöltä Maskusta. Hän jäi kiinni 34-vuotissyntymäpäivänään.

Mies myönsi syyllistyneensä vangin karkaamiseen. Hän oli perustellut karkaamista sillä, että suljetussa tilassa oleminen aiheutti hänelle paniikkikohtauksen. Vanki oli sanojensa mukaan vasta jälkikäteen ymmärtänyt tekonsa järjettömyyden ja lainvastaisuuden.

Tuomiolauselmasta ilmenee, ettei miehen karkureissu ollut ensimmäinen laatuaan. Hän oli poistunut avovankilasta luvattomasti aiemmin myös marraskuussa 2019. Hänet oli saatu kiinni uudestaan vasta 17. kesäkuuta 2020, eli muutamaa päivää ennen sairaalasta karkaamista. Aiempi karkumatka avolaitoksesta ehti siis kestää yli puoli vuotta.

Runsaasti aiempaa rikoshistoriaa

Miehellä on runsaasti aiempaa rikoshistoriaa ainakin viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa hän ollut vastaajana muun muassa useissa petosrikoksissa, lähestymiskieltoasioissa ja törkeässä rattijuopumuksessa. 

Miehen rikoshistoria karttui entisestään viime lokakuussa, kun hänet tuomittiin törkeästä rattijuopumuksesta 50 tunnin yhdyskuntapalveluun. Oikeus huomioi aiemman tuomion uutta rangaistusta alentavana seikkana, mutta ei pitänyt pelkkää sakkorangaistusta riittävänä sanktiona karkaamisesta.

Mies tuomittiin vangin karkaamisesta 10 päivän vankeuteen, joka kuitenkin vankeusrangaistuksen sijaan muutettiin 8 tunnin yhdyskuntapalveluksi. 

Tuomio on lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja