Mainos

Raportti: Väärän hälytyksen tehnyt virkailija luuli oikeasti, että ohjus lähestyi Havaijia – ei painanut sittenkään väärää nappia

Yhdysvalloissa Havaijilla tapahtuneesta väärästä ohjushälytyksestä on saatu uutta tietoa. Yhdysvaltain liittovaltion viestintävirasto on käynyt läpi raportin, jonka hälytyksen antanut virkailija antoi tapahtuneesta Havaijin osavaltion viranomaisille.

Havaijilla ja useilla Tyynenmeren saarilla syntyi tammikuun 13. päivä paniikki, kun ihmisten matkapuhelimiin ilmestyi hätäviesti, jossa kerrottiin ballistisen ohjuksen lähestyvän. Viestissä luki myös, ettei kyseessä ollut harjoitus.

Yhdysvaltain viestintävirasto kertoi tänään, että hälytyksen tehnyt virkailija luuli, että Havaijia lähestyi oikeasti ballistinen ohjus. Havaijin kuvernööri on aiemmin sanonut julkisuuteen, että varoitus lähestyvästä ohjuksesta johtui väärän napin painamisesta.

Harjoituksen aikana valmiusviranomaisten keskuksessa kuultiin tallenne, joka jäljitteli Yhdysvaltain armeijan Tyynenmeren alueen päämajan puhelua. Viestintäviraston mukaan tallenne ei noudattanut harjoituksissa tavallisesti käytettyä muotoilua, vaan siihen oli sisällytetty lause ”tämä ei ole harjoitus.”

Vasta tallenteen lopussa ääni kertoi, että kyse oli harjoituksesta. Harjoituksesta ei oltu myöskään kerrottu etukäteen.

Väittää, ettei kuullut loppuosaa

Selvityksessään työntekijä kertoo kuulleensa tallenteelta osan, jossa kerrottiin, ettei kyse ollut harjoituksesta. Työntekijän mukaan hän ei ollut kuullut tallenteen loppuosaa, jossa harjoitus puolestaan mainittiin.

Viestin lähettämisen yhteydessä järjestelmä kysyi vielä käyttäjältään, oliko tämä varma viestin lähettämisestä. Virkailija oli kuitannut hätäviestin lähettämisen. Muut keskuksessa paikalla olleet ovat kertoneet kuulleensa tallenteessa maininnan hälytyksestä.

Yhdysvaltain viestintäviraston mukaan se ei ole päässyt haastattelemaan työntekijää, joten se ei myöskään voi täysin aukottomasti arvioida virkailijan toimintaa tilanteessa tai tämän lausunnossa kertomia väitteitä.

Viraston mukaan pieleen menneen harjoituksen syynä olivat harjoituksen puutteellinen valvonta, hätäviestin lähettämisen puutteelliset varmistustoimet sekä väärinymmärrykset viranomaisten välisessä viestinnässä.

Hätäviestin aiheuttaman kaaoksen kruunasi viranomaisten hidas reagointi tilanteeseen. Havaijin valmiusviranomaisilta vei 38 minuuttia korjata väärä hälytys.

Viestintävirasto antoikin paikallisviranomaisten toiminnasta hapanta palautetta. Se ihmettelee muun muassa, miksi hätäviesteistä vastaavassa tietokoneohjelmassa ei eroteta toisistaan oikeita hätätilanteita ja harjoituksia.

Lisäksi alueella oli pidetty edeltävinä kuukausina jatkuvasti harjoituksia ohjusiskun varalta. Havaiji aikoo julkistaa tapauksesta myös oman raporttinsa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.