Vaalipäällikön murhayrityksestä epäillyn valtuustotoveri ja kansanedustaja: Soldiers of Odin syytä lakkauttaa – yhteiskunnassa ei ole tilaa poliittiselle väkivallalle

1:15
PS-aktiivi Pekka Katajan murhayrityksestä vangittu kaksi miestä – toinen epäillyistä kaupunginvaltuutettu

Keskustan kansanedustaja ja Jyväskylän kaupunginvaltuutettu Joonas Könttä haluaa lakkauttaa Soldiers of Odin -järjestön, jonka aktiivia epäillään perussuomalaisten vaalipäällikön Pekka Katajan murhayrityksestä todennäköisin syin.

– En ole yllättynyt tekijöiden taustasta, mutta järkyttynyt silti tästä karmeasta kokonaisuudesta, Könttä twiittasi tänään.

Hän lähetti myöhemmin tiedotteen, jossa hän vaatii Soldiers of Odinin lakkauttamista.

– Soldiers of Odinin kaltainen järjestö on uhka suomalaiselle demokratialle, ja se pitäisi lakkauttaa. Yhteiskunnassamme ei ole tilaa poliittiselle väkivallalle.

– Samalla poliisin olisi syytä tarkastella myös muita äärioikeistolaisia järjestöjä ja tarvittaessa meidän on kyettävä päättämään yhteiskuntarauhaa ja demokratiaa vahingoittavien järjestöjen toiminta., Könttä jatkaa.

Köntän mukaan kaikkien eduskuntapuolueiden on yksiselitteisesti tuomittava äärioikeistolaisten järjestöjen toiminta.

– Ne ovat uhka isänmaan arvoille.

Pekka Katajan murhayrityksestä heinäkuussa on vangittu SoD-aktiivin lisäksi Köntän valtuustotoveri Jyväskylästä, vuonna 1981 syntynyt Teemu Torssonen.

MTV Uutiset julkaisee Torssosen nimen jo tässä vaiheessa hänen yhteiskunnallisen asemansa vuoksi. Torssonen sai viime vuonna potkut perussuomalaisten valtuustoryhmästä. Ylen tietojen mukaan Pekka Kataja oli mukana estämässä Torssosen asettumista ehdolle viime eduskuntavaaleissa. Päätöksen asiasta teki perussuomalaisten Keski-Suomen piiri. 

Vuonna 1976 syntynyt toinen epäilty luonnehtii Twitter-profiilissaan itseään kansallis-konservatiiviseksi etnonationalistiksi. Hän toimii Kansallismielisten liittoumassa, joka on lähellä muun muassa uusnatsijärjestö Pohjoismaista vastarintaliikettä (PVL). Korkein oikeus on kieltänyt PVL:n toiminnan, kunnes järjestön lakkauttamisvaatimuksesta annetaan ratkaisu.

Epäilty murhan yritys tapahtui Jämsässä heinäkuussa. Kataja on kertonut, että kaksi miestä tunkeutui hänen asuntoonsa ja häntä lyötiin useita kertoja päähän vasaralla tai vasaran kaltaisella esineellä. Kataja joutui sairaalahoitoon Tampereelle, mutta on sittemmin päässyt pois sairaalasta.

Keskusrikospoliisin mukaan epäillyt otettiin kiinni 3. syyskuuta Keski-Suomessa. Heidät vangittiin sunnuntaina 6. syyskuuta Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa, joka oli tuolloin päivystävä käräjäoikeus.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja