Mainos

Vaalikeräys houkuttelee lahjoittajia uudella nimellä

Suomen vanhin vammais- ja terveystyön hyväksi järjestettävä keräys uudistuu.

Vaalikeräyksenä aiemmin tunnettu keräys saa uuden ilmeen ja sen nimi muuttuu Pieneksi eleeksi.

103-vuotiaan Vaalikeräyksen nimi päätettiin muuttaa, koska ihmiset yhdistivät sen Gallup-kyselyn mukaan politiikkaan eivätkä sen varsinaiseen ideaan.

– Kyse on täysin vammais- ja terveystyön keräyksestä. Vain siinä mielessä ollaan yhteydessä vaaleihin, että keräys toteutetaan äänestyspaikoilla, projektipäällikkö Erika Mäntylä kertoo.

Ensimmäinen keräys tuberkuloosin taltuttamiseksi

Vaalikeräys järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1907 Suomen ensimmäisten eduskuntavaalien yhteydessä. Silloin kerättiin varoja tuberkuloosin vastustamiseen.

Nyt keräyksen järjestää 18 järjestöä, joihin kuuluu noin 500 000 jäsentä. Puolet lahjoituksista jää ruohonjuuritasolle kuntiin yhdistysten toimintaan. Toinen puoli käytetään valtakunnalliseen työhön vammaisten ja sairaiden aseman parantamiseksi.

– Järjestöt käyttävät lahjoitusrahoja esimerkiksi kuntoutukseen, tiedotukseen, tutkimukseen ja vammaisten ja muiden potilasryhmien etujen parantamiseen. Yhdistyksissä voidaan hankkia rahoilla vaikkapa pyörä- ja suihkutuoleja niitä tarvitseville. Lisäksi rahoja on käytetty leiritoimintaan, sisäilmaneuvontaan, edunvalvontaan ja sopeutumisvalmennukseen.

Lahjoituksia kaivataan myös nuorilta

Vanhemmat ihmiset ovat löytäneet Erika Mäntylän mukaan vaalikeräyksen vaalipaikoilla hyvin. Sen sijaan nuoremmat eivät ole oivaltaneet sen merkitystä. Uudistus on tehty siis osittain myös siksi.

– Tämä keräys koskettaa melkein meitä kaikkia. Siksi olisi hyvä saada myös nuoremmat äänestäjät tietoisiksi siitä, mistä on kyse.

Pieni ele -keräys järjestetään seuraavan kerran eduskuntavaalien yhteydessä huhtikuussa. Tänä vuonna vaalikeräykseen voi lahjoittaa myös kännykällä. Mobiilikeräys järjestetään 1.-17.4.

Edellisen keräyksen tuotto vuonna 2007 oli 1,45 miljoonaa euroa. Tänä vuonna on tavoitteena saada noin kaksi miljoonaa euroa lahjoitusrahaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.