Uzbekistan julisti hätätilan protestien vuoksi – mielenosoituksissa kuolonuhreja

Uzbekistanissa Keski-Aasiassa on julistettu kuukauden mittainen hätätila Karakalpakstanin autonomiseen tasavaltaan. Paikallista aikaa sunnuntain puolella puolenyön jälkeen alkaneen hätätilan taustalla ovat alueella järjestetyt mielenosoitukset.

Protesteilla on vastustettu maassa suunniteltuja perustuslakiuudistuksia, jotka olisivat läpi mennessään heikentäneet Karakalpakstanin asemaa. Harvinaiset mielenilmaukset ovat pakottaneet kuitenkin maan presidentin Shavkat Mirzijojevin luopumaan aluetta koskevista uudistuksista.

Mirzijojev kertoi sunnuntaina puheessaan, että mielenosoituksissa olisi kuollut sekä siviilejä että turvallisuusviranomaisia. Hän ei kuitenkaan kertonut kuolonuhrien lukumäärää.

Perjantaina tuhannet ihmiset lähtivät Nukusissa kaduille osoittamaan mieltään sen jälkeen, kun maan perustuslakiin ehdotetuista muutoksista julkaistiin luonnoksia. Perustuslakiuudistuksista oli odotettu järjestettävän kansanäänestys lähikuukausina.

Viranomaiset kertoivat lauantaina ottaneensa kiinni "joukkomellakoiden järjestäjiä", joiden he sanoivat aikoneen vallata hallintorakennuksia Karakalpakstanin pääkaupungissa Nukusissa.

Asukkaat kiukustuivat aikeista riistää oikeus irtautua Uzbekistanista

Hallinto on perustellut hätätilaa alueen kansalaisten "turvallisuuden takaamisella, heidän oikeuksiensa ja vapauksiensa suojelemisella sekä lain ja järjestyksen palauttamisella".

Uutistoimisto AFP:lle nimettömänä kommentoineet asukkaat olivat kertoneet, ettei Nukusin lentokenttä ole täysin toiminnassa. Lisäksi poliisin ja asevoimien kerrotaan pystyttäneen tarkastuspisteitä lentokentän laitamille ja Nukusin keskustaan.

Lisäksi internetyhteyksiä on kerrottu rajoitetun alueella edellisen viikon aikana.

Alueen asukkaita suututtaneet ehdotetut lakimuutokset olisivat muun muassa poistaneet tasavallan perustuslaillisen oikeuden irtautua Uzbekistanista kansanäänestyksen myötä.

Lisäksi maan uudistetussa perustuslaissa on odotettu otettavan uudelleen käyttöön seitsemän vuoden mittaiset presidenttikaudet. Nykyisellään kauden pituus on viisi vuotta.

Lue myös:

    Uusimmat