Leijonien kultasankari ei ollut uskoa Jukka Jalosen sanoja – dokumentti MM-keväästä vie katsojat syvälle kulissien taakse

Kultaiset Leijonat – Bratislavan kultakeväästä julkaistaan dokumenttielokuva 1:09
Videolla Kultaiset Leijonat -dokumentin traileri.

Viime kevään Leijonien MM-kultaryhmään raivasi tiensä joukko pelaajia, jotka eivät vielä leirityksen aikanakaan uskoneet paikkaansa lopullisessa kisajoukkueessa. Itsenäisyyspäivänä C Morella julkaistava dokumentti Kultaiset Leijonat kertoo näiden tarinan näiden pelaajien näkökulmasta.

Kaksiosainen dokumentti esitetään itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta klo 21.00 alkaen C More Max -kanavalla ja cmore.fi-suoratoistopalvelussa. MTV3-kanavalla esitysvuoro on joulun alla.

Dokumentin avausosassa Epätodennäköisiä sankareita kerrotaan MM-kultajoukkueen valmistautumisjaksosta ennen Bratislavaan siirtymistä.

Jaksossa päävalmentaja Jukka Jalonen, GM Jere Lehtinen ja joukkueenjohtaja Mika Kortelainen kertovat kiperästä valintaprosessista Tshekin Euro Hockey Tourin turnauksen jälkeen. Dokumentissa on mukana myös paljon ainutlaatuista kuvaa kulissien takaa.

Yksi joukkueen epätodennäköisistä valinnoista oli Vaasan Sportissa playoffien ulkopuolelle jäänyt hyökkääjä Joel Kiviranta.

– OIisiko ollut pari viikkoa ennen kuin eka leiri starttasi 8.4., niin minä soitin ”Jollelle”, Jalonen kertoo.

– Kerroin, että tilanne on se, että minä pyydän sinut nyt leirille, mutta varauksella. Jos KHL:stä tulee pari kaveria, niin sinä et mahdu mukaan, mutta jos sieltä ei tule, olet mukana.

Uusia miehiä ei kuitenkaan tilalle tullut. Leijonien valmennusjohto teki viimeiset valintansa hyvin lyhyessä viimeisessä palaverissa, minkä jälkeen leiriltä lähtijät ilmoitettiin joukkueelle. Kortelainen kertoo Kivirannan olleen yhä epäuskoinen kohtalostaan.

– Hän oli ollut niin hämillään vikan palaverin jälkeen, että jos olisi uskaltanut, niin hän olisi tullut minulta kysymään, että ymmärsinkö minä jotenkin väärin, kun minun nimeni ei ollut tuossa pudotettujen listassa, Kortelainen sanoo.

Vaimolle viestiä, että ”homma ok”

Toinen valintojen kimurantti ratkaisu tehtiin Kristian Kuuselan kohdalla. Liigassa ikoniksi noussut pistelinko ei ollut koskaan urallaan päässyt mukaan arvokisoihin, mutta hän oli viimeisenä liipaisimella. Taustalla olivat keskustelut Toronton NHL-hyökkääjän Leo Komarovin kanssa.

– Viimeisellä hetkellä Jukka sanoi, että Komarovin Leksa on vielä epävarma, ja jos hän tulee, niin se on meikäläinen, joka jää kotiin, Kuusela sanoo.

Lopulta Jere Lehtisen puhelin soi, kun joukkueen jäsenet katsoivat HPK:n ja Kärppien välistä ratkaisevaa SM-finaalia.

– Leksa ja Jere olivat yhteydessä, ja Leksa sanoi, ettei hän pysty lähtemään mukaan, Jalonen kertoo.

– Voi sanoa näin, että oli aika kiva mennä ilmoittamaan Kuuselalle, että Krisse, olet mukana joukkueessa. Se tuntui todella hyvältä. Siinä vaiheessa ei hirveästi harmittanut, että joku pelaaja ei tullut, kokenut valmentaja jatkaa.

– Heti, kun Jukka siitä sanoi, niin laitoin vaimolle viestiä, että ”homma ok”, Kuusela hymyilee.

Kaksiosainen Kultaiset Leijonat -dokumentti C More Max -kanavalla ja cmore.fi-suoratoistopalvelussa perjantaina 6.12. klo 21.00

Lue myös:

    Uusimmat