MM-kultaleijonalta uusia paljastuksia mestaruuskeväästä: "Tuli puheluita, että mitä helvettiä sinä siellä teet"

Kultaiset Leijonat – Bratislavan kultakeväästä julkaistaan dokumenttielokuva 1:09
Videolla Kultaiset Leijonat -dokumenttielokuvan traileri.

Suomen jääkiekkomaajoukkue sai osakseen runsaasti rapaa ennen viime kevään MM-kisoja. Osin tämä kohdistui myös hyökkääjä Veli-Matti Savinaiseen.

Mediassa leijonakeskustelua Slovakian MM-kisojen alla valtasi NHL-tähtien puuttuminen. Leijonien menestysmahdollisuuksia pidettiin lähes olemattomina. Joukkueenjohtaja Mika Kortelainen luonnehtii C Moressa näkyvässä kaksiosaisessa dokumenttielokuvassa Kultaiset Leijonat, että Leijonia "vedettiin kuin vierasta sikaa".

Veli-Matti Savinainen paljastaa samassa dokumenttielokuvassa, miten tilanne kohdistui suoranaisesti häneenkin.

– Kyllä minullekin tuli muutamia puheluita, että mitä helvettiä sinä siellä teet, eihän teillä ole mitään saumaa. Minä sanoin, että totta kai minä menen – voittamaan sinne on menty, ei sitä tiedä, vaikka se tulisi tänä vuonna, viime kaudella kiinalaista KHL-seura Kunlunia edustanut ja nykyään Jokereissa pelaava Savinainen sanailee.

Niin, vaikka se tulisi. Se tuli. Vastoin odotuksia.

Vaikka Leijonat oli tiukassa paikassa jo puolivälierässä, jossa vastaan asettui Ruotsi. Suomen 1–0-johto kääntyi toisen erän alkuun mennessä 1–3-tappioasemaksi.

– Tuntui, ettei meidän vaihtopenkki hetkahtanutkaan siitä. Yleensä kun vastustaja menee kahden maalin johtoon – varsinkin tuollainen joukkue, joka on täynnä tähtiä ja superstaroja – siinä tapahtuu tällainen reaktio, Savinainen sanoo painaen päätään alas.

– Tuossa ei huokunut yhtään sellaista, että voi paska, nyt ne tekivät sen ja nyt tämä menetettiin, vaan että täältä tullaan vielä, ei tämä peli ole todellakaan ohi.

Peli ei ollut ohi. Petteri Lindbohm kihautti muutama minuutti Ruotsin 3–1-maalin jälkeen jo kavennuksen. Kapteeni Marko "Mörkö" Anttila suti varsinaisen peliajan lopussa ilman maalivahtia Suomen 4–4-tasalukemiin.

Sakari Manninen painoi jatkoajalla pelivälineen komeasti yläkulmaan, ja Suomen liito kohti maailmanmestaruutta eteni raiteillaan.

Välierässä kaatui Venäjä, loppuottelussa Kanada. Suomi otti historiansa kolmannen maailmanmestaruuden.

Kultaiset Leijonat – kaksiosainen dokumenttielokuva katsottavissa C Moren suoratoistopalvelussa osoitteessa cmore.fi.

Lue myös:

    Uusimmat