Uutta tietoa Lahden jengimurhasta: Uhri ampui ensin vahingossa kaveriaan, tapettiin hetkeä myöhemmin raa'asti

Lahdessa joulukuussa tapahtunutta jengimurhaa edelsi sekava ammuskelutilanne lahtelaisen jengin kerhotiloissa. Henkirikoksen uhriksi lopulta joutunut mies ampui kahinassa vahingossa jengikaveriaan, joka sai vakavat vammat.

Poliisi on edennyt Lahdessa 12. joulukuuta tapahtuneeksi epäillyn murhan tutkinnassa.

Lahtelaisen jengin kerhotiloissa surmattiin tuolloin mies, jonka on julkisuudessa kerrottu olevan jengin korkea-arvoinen jäsen. Tekijöiksi epäillään neljää toiseen porukkaan kuuluvaa miestä, jotka olivat tulleet paikalle selvittelemään jonkinlaista henkirikoksen uhriin liittyvää erimielisyyttä. Miehet ovat tällä hetkellä vangittuina.

Poliisin mukaan henkirikosta edelsi sekava ammuskelutilanne, jossa myös toinen henkirikoksen uhrin kanssa samaan jengiin kuuluva henkilö sai osuman luodista.

Vahinkolaukaus

Poliisi epäili alun perin, että luoti olisi lähtenyt vierailulle tulleen nelikon aseesta. Tutkinnassa on kuitenkin selvinnyt nyt, että laukauksen ampui myöhemmin kerhotiloissa surmansa saanut mies, eli osuman saaneen miehen jengitoveri.

– Henkirikoksen uhri oli käyttänyt ampuma-asetta ja osunut samaan ryhmään kuuluvaan jäseneen. Omaan kaveriinsa, tapauksen tutkintaa johtava rikoskomisario Jan Aarnisalo kertoo.

– Minun tietojeni mukaan hän sai vakavia vammoja, mutta on sittemmin toipunut.

Aarnisalon kertoman perusteella tilanne kerhotilalla oli ampumisen aikaan sekava, ja tilanteessa käytettiin ampumisen lisäksi myös muuta väkivaltaa.

– Siellä on ollut aikamoinen hässäkkä. Tämä tapaaminen on kestänyt vain muutamia minuutteja, hän sanoo.

Uhri oli valittu ennalta

Poliisi uskoo, että neljän murhasta epäillyn miehen tarkoituksena on ollut kohdistaa väkivaltaa nimenomaan mieheen, joka joutui henkirikoksen uhriksi.

Aarnisalon mukaan tapausta on tutkittu murhana, sillä tekoon on liittynyt suunnitelmallisuutta, mutta myös poikkeuksellista raakuutta ja julmuutta.

Aarnisalo ei lähde yksilöimään tarkemmin neljän murhasta epäillyn miehen tekemisiä, mutta kertoo, että nelikkoa epäillään useammasta ampuma-aserikoksesta. Poliisi takavarikoi miesten hallusta myös pienen määrän huumausainetta, minkä johdosta epäiltyihin rikosnimikkeisiin lukeutuu myös huumausainerikoksia.

Kytkökset rikollisjengiin

Neljällä murhasta epäillyllä miehellä on kerrottu olevan mahdollisia kytköksiä erääseen rikollisjengiin. Poliisi ei ole ottanut kantaa siihen, ovatko nelikosta kaikki olleet tuon kyseisen jengin jäseniä.

Muita kerhotilalla paikalla olleita jengiläisiä, eli henkirikoksen uhriksi joutuneen miehen omia jengikavereita ei Aarnisalon mukaan epäillä asiassa mistään rikoksista. Suhteellisen tuntemattoman jengin toimintaan liittyen ei ole tullut jutun tutkinnassa ilmi minkäänlaista rikollisuutta.

He eivät myöskään joutuneet murhasta epäillyn nelikon tekemän väkivallan uhriksi.

– He ovat olleet siellä statistin roolissa. He ovat tässä jutussa todistajia. Ja luodista osuman saanut henkilö on asianomistajana.

Poliisi on aiemmin kertonut, että väkivallan taustalla oli henkirikoksen uhriin liittyviä henkilökohtaisia seikkoja, ja ettei väkivallan taustalla ole tiettävästi ollut laajempaa eri jengien välistä vihanpitoa.

Video: Tämä tapahtuneesta tiedettiin joulukuussa.

Poliisi tutkii murhaa Lahdessa – rikostoimittaja kertoo, mitä tapauksesta tiedetään 3:48

Lue myös:

    Uusimmat