Paljastus Lahden jengisurman taustoista: Uhri ja epäillyt selvittelivät "henkilökohtaisia asioita" – ei viittaa laajempaan jengien vihanpitoon, sanoo KRP

Lahden niin kutsuttuun jengimurhaan ei näyttäisi tämänhetkisen tiedon valossa liittyvän laajempaa jengien välistä vihanpitoa. Keskusrikospoliisin mukaan epäillyn henkirikoksen taustalla oli "henkilökohtaisia asioita", jotka liittyivät uhriin.

Henkirikos tapahtui 12. joulukuuta Lahdessa. Poliisi kertoi tutkinnan alkuvaiheessa epäilevänsä noin kymmentä henkilöä tapaukseen liittyen. Myöhemmin poliisi on kertonut, että murhasta epäillään neljää ja että heidät on kaikki määrätty tutkintavankeuteen.

Viimeisin kiinniotto tehtiin joulukuun 29. päivä Lahdessa. Epäilty oli piilotellut poliisilta noin kahden viikon ajan, mutta hänet löydettiin lopulta yksityisasunnosta, joka ei ollut hänen omansa. Poliisin mukaan lisää kiinniottoja tai pidätyksiä ei ole tällä hetkellä luvassa.

Ennalta sovittu tapaaminen

Poliisi on kertonut, että henkirikos tapahtui ennalta sovitun tapaamisen yhteydessä 12. joulukuuta, kun kahteen eri porukkaan kuuluneet henkilöt kohtasivat.

Aiemmin on kerrottu, että kyse oli jonkinlaisesta kahden ryhmän välisestä yhteenotosta tai välienselvittelystä. Uhrin on kerrottu kuuluneen Lahdessa toimivaan, hieman vähemmän tunnettuun jengiin, ja epäiltyjen toiseen paikalla olleeseen porukkaan.

Jutussa ei kuitenkaan KRP:n kertoman perusteella vaikuttaisi olevan kyse kahden eri jengin välisestä laajemmasta vihanpidosta, vaikka osallisten onkin kuvailtu kuuluvan eri ryhmiin.

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jan Aarnisalo paljastaa, että epäillyn henkirikoksen taustalla on poliisin käsityksen mukaan sen sijaan "henkilökohtaisia asioita".

– Tässä vaiheessa vaikuttaisi siltä, että kyse on ollut henkilöiden välisistä henkilökohtaisista asioista. Nimenomaisesti menehtyneen miehen kanssa on lähdetty selvittämään asioita. En ala kuitenkaan vahvistamaan mitään motiivia tässä vaiheessa, kun viimeisinkin epäilty on vangittu vasta äskettäin, Aarnisalo kertoo MTV Uutisille.

Kaikkien kytkökset eivät vielä selvillä

Poliisi ei ole nimennyt jengejä, jotka liittyvät tapaukseen. Aarnisalon mukaan poliisille on sinänsä selvää, mistä ryhmistä on kyse. Kaikkien epäiltyjen osalta ei kuitenkaan ole vielä selvää, millaiset heidän kytköksensä tarkalleen ottaen ovat.

– Kaikkien osalta sitä ei ole vielä selvitetty, kuuluvatko he jengiin, mutta sanotaan, että suurin osa kuuluu jollain tasolla samaan ryhmittymään. En voi kuitenkaan vahvistaa, että kaikki kuuluisivat, Aarnisalo sanoo.

– Mikään ei kuitenkaan viittaa mihinkään suurempaan, Aarnisalo vielä toteaa viitaten siihen, ettei tapahtuneella näyttäisi olevan suoraa kytkyä jengien välisiin suhteisiin.

Epäillyt ovat puhuneet kuulusteluissa

Tapaukseen liittyen on siis vangittu neljä miestä, joita kaikkia epäillään murhasta.

Etenkin jengijuttujen yhteydessä epäillyt saattavat joskus turvautua niin sanottuun seinäkiistoon eli vaieta poliisikuulusteluissa täysin.

Aarnisalon kertoman perusteella tällä kertaa näin ei ole.

Kuulustelut ovat tutkinnanjohtajan mukaan lähteneet käyntiin "ihan hyvin".

– Osa epäillyistä on omalta osaltaan ihan hyvin selvittänyt sitä tapahtumien kulkua. Nyt sitten vain selvitellään, ovatko kertomukset luotettavia.

Aarnisalo ei tarkemmin avaa kuulustelujen sisältöä. Hän ei myöskään ota kantaa epäillyn henkirikoksen tekotapaan.

– En lähde kommentoimaan. Kuten sanoin, on vasta vähän aikaa sitten päästy kuulemaan viimeisimpänä vangittua henkilöä. Vaikka epäillyt kuinka olisivat vankilassa, tiedot kuitenkin leviävät, Aarnisalo perustelee vaikenemistaan.

Aarnisalo silti toteaa, että tekotapa täyttää poliisin käsityksen mukaan murhan tunnusmerkit. Tapauksessa on nostettava syyte 13. toukokuuta mennessä.

Näin MTV Uutiset kertoi tapauksesta tuoreeltaan 14. joulukuuta:

3:48

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja