Kuopion kouluhyökkääjä yllätti poliisit täysin: Näin kiinniotto tapahtui – kaikki tallentui videolle

4:13

Kuopion kouluhyökkääjä Joel Marin onnistui yllättämään poliisit kiinniottotilanteessa, selviää tänään julkistetusta syyttäjän päätöksestä.

Päätöksen mukaan poliisin toiminnassa ei ollut virheitä, eikä siitä aloiteta esitutkintaa. Yksi poliisimiehistä ampui tilanteessa hyökkääjää ja tätä vastaan käytettiin myös poliisikoiraa ja etälamautinta.

Poliisin toimintaa arvioi tutkinnanjohtajana tapauksessa toiminut aluesyyttäjä Heidi Savurinne.

Poliiseja ei epäillä rikoksesta

Kouluhyökkäys tapahtui viikko sitten tiistaina, 1. lokakuuta Kuopion Leväsellä sijaitsevassa kauppakeskuksessa, jossa on Savon ammattiopisto.

Oppilas hyökkäsi luokassa muiden oppilaiden ja opettajan kimppuun miekalla. Yksi oppilas kuoli ja yhdeksän loukkaantui. Tapausta tutkitaan murhana ja murhan yrityksenä.

Poliisi taltutti hyökkääjän ampumalla, koiralla ja etälamauttimella. Tällaiset tapaukset siirretään rutiininomaisesti syyttäjän tutkintaan.

Nyt syyttäjä arvioi, ettei virheitä tehty. Esiselvityksen perusteella asiassa ei ole syytä epäillä rikoksesta ketään tilanteeseen osallistuneista neljästä poliisimiehestä.

Tapahtumien kulku tallentui videolle

Syyttäjän päätöksen mukaan tilanne alkoi yllätyksenä. Poliisipartio oli tunkeutunut kohteeseen.

Tapahtumat tallentuivat videolle. Syyttäjän mukaan videolta näkyy, että poliisit eivät tienneet missä hyökkääjä oli, vaan tämä yllättäen ilmaantui aseistautuneena poliisin näköpiiriin.

Poliisit käskyttivät miestä luopumaan aseistaan. Hyökkääjä luopui ampuma-asetta muistuttavasta ilmapistoolistaan, muttei teräaseestaan.

Poliisien aseet olivat esillä ja he osoittivat sillä epäiltyä. Poliisit olivat varoittaneet voimakeinojen käytöstä.

Hyökkäsi kohti poliisia

Videolta näkyy kuinka miekkamies hyökkäsi kohti poliisia ja osui toiseen. Tässä tilanteessa poliisi ampui kaksi laukausta.

Päätöksestä on salattu se, miten poliisimies vammautui. Krp on aiemmin kertonut, että hyökkääjää osui jalkaan.

Tekijä kaatui maahan, muttei luopunut teräaseesta. Toinen poliisipartio lähetti tilanteeseen poliisikoiran ja käytti etälamautinta. Kun mies luopui miekastaan, hänelle annettiin ensiapua.

Syyttäjän esiselvityksen perusteella kyseessä on ollut ensivaiheessa hätävarjelutilanne, jossa ampuma-aseen käyttö on ollut perusteltua.

– Kyseessä oli välitöntä ja vakavaa vaaraa toisen hengelle ja terveydelle aiheuttavan henkilön toiminnan pysäyttäminen. Ampuma-aseen käytön lisäksi myös muut poliisimiesten tilanteessa käyttämät voimakeinot ovat olleet puolustettavia ja lievimpiä mahdollisia, eikä tilanteessa ole ollut mahdollista toimia toisin, syyttäjä Heidi Savurinne totesi.

Juttua muokattu 13.10. kello 18.07: Korjattu juttuun liitetyn linkin otsikointia. Aiemmin otsikossa oli virheellinen nimi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja