Mikä ihmeen 5G? Otimme selvää teknologiasta, jonka kehittäjätkään eivät vielä tiedä, mitä siitä tulee

5G-verkon ympärillä käy nyt pöhinä ja uutisia aiheesta saa lukea tiuhaan tahtiin.

Monelle IT-alan ulkopuoliselle uuden teknologian kehitys on kuitenkin saattanut jäädä kaukaiseksi, jopa tuntemattomaksi asiaksi.

Tämä ei kuitenkaan ole ihme, sillä itse verkon kehittäjätkään eivät vielä täysin itsekään tiedä, minkälainen uudesta teknologiasta lopulta tulee. Tavoitteet ovat kuitenkin selvät.

– 5G nopeuttaa entisestään mobiililaajakaistayhteyksiä. Erityinen lisäpiirre, joka liittyy 5G:hen on se, että verkot pystyvät keräämään valtavan määrän informaatiota niin meistä ihmisistä, esineistä ja ympäristöstä. Tätä tietoa pystytään hyödyntämään tekoälyn avulla täysin uudentyyppisiksi sovelluksiksi, kertoo akatemiaprofessori Matti Latva-aho Oulun yliopiston 5G-verkon kehittäjätiimistä.

Elokuvan lataus sekunneissa

Tutkijoiden mukaan 5G tulee vaikuttamaan ihmisen elämään kokonaisvaltaisesti. Uudesta teknologiasta on Oulun yliopiston 5G-testiverkon projektipäällikkö Olli Liinamaan mukaan hyöytä sekä yrityksille että kuluttajille. Tulevaisuudessa esimerkiksi koko illan elokuva voi latautua 5G:n myötä jopa sekunneissa

– Tämä liittyy sujuvampaan käyttöön laajakaistapalveluissa. Videoiden kulutus on lisääntynyt ja lisääntyy jatkossa edelleen, 5G mahdollistaa suuret siirtonopeudet ja sitä kautta tyytyväisemmät asiakkaat, mutta totta kai viihdekäyttö on vain yksi sovellusalue, Liinamaa kertoo.

– Esimerkiksi lääketieteessä nopeat siirtonopeudet mahdollistavat tehokkaamman etävalvonnan ja läsnäolon tunteen, esimerkiksi sairaalapalveluiden tuottamiseen haja-asutusalueilla.

Kampusalueen kattaa 5G-testiverkko

Oulun yliopisto on yksi 5G-verkkoa kehittävistä tahoista. Yliopiston kampusalueelle on rakennettu lähes koko kampuksen kattava 5G-testiverkko, joka näkyy yliopiston opiskelijoille ja työntekijöille päivittäin satoina pieninä sensoreina. Testiverkossa myös yritykset pääsevät osallistumaan 5G-tutkimukseen.

– Testiverkkoon on rakennettu viimeisimmät teknologiat, jotka matkapuhelinverkkoon on saatavilla. Tämän kaiken tarkoituksena on mennä kohti todellista 5G-verkkoa, Matti Latva-aho kertoo.

Yliopistokampuksen sisätiloihin on asennettu 300 sensoria, jotka mittaavat tiloista erilaisia asioita.

– Laite havainnoi sille määriteltyjä asioita, joita ovat esimerkiksi lämpötila, valoisuus ja kävijämäärä. Saadulla datalla on tarkoitus optimoida tilojen kustannuksia ja käyttöä.

Vielä 5G-verkot ja sitä tukevat laitteet ovat kuitenkin kehitysasteella, mutta operaattorit valmistautuvat Suomessa jo 5G:n tuloon.

Esimerkiksi teleoperaattori Elisa kertoi lokakuun lopulla tuovansa yhden gigan mobiililaajakaistan verkkoonsa Tampereella ja Helsingissä. Verkon rakentaminen on osa Elisan suunnitelmia rakentaa Tampereelle ja sen lähiseuduille 5G-valmiudet omaavan verkon.

Lue myös:

    Uusimmat