Uutissuomalainen: Ylioppilaskokeiden tarkistuspyynnöissä hurja kasvu – määrä on nelinkertaistunut vuodesta 2015

Ylioppilaskokeista tehtyjen tarkistusarvostelupyyntöjen määrä on kasvanut rajusti viime vuosina. Asiasta kertoo Uutissuomalainen.

Eiliseen perjantaihin mennessä ylioppilastutkintolautakunta oli saanut tarkistuspyyntöjä tämän kevään ylioppilaskirjoituksista jo noin 2 000.

Luku on nelinkertaistunut vain neljässä vuodessa, sillä vielä keväällä 2015 tarkistuspyyntöjä jätettiin 470 kappaletta.

Keväällä 2016 tarkistuspyyntöjen määrä nousi 736:een, vuotta myöhemmin 778:aan ja viime keväänä 1 407:ään.

"Oppilaat entistä tiedostavampia"

Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä arvioi nousun syyksi sitä, että opiskelijat ovat entistä tietoisempia oikeusturvakeinoista.

– Merkittävä osa hylätyn arvosanan saaneista haluaa vielä kokeilla tätä keinoa ylioppilaaksi pääsemiseksi. Myös arvosanojen käyttäminen opiskeluvalinnassa vaikuttaa, Tähkä toteaa Uutissuomalaisen haastattelussa.

Arvosana ei voi laskea tarkistusarvostelussa

Ylioppilastutkintolautakunnan aktuaarin Alex Hellstenin mukaan tänä keväänä eniten tarkistuspyyntöjä on tehty pitkästä englannista ja äidinkielestä.

Jos abiturientti on kokenut, että hänen ylioppilaskokeensa arviointi on virheellinen, hänen on ollut mahdollista hakea lautakunnalta tarkistusarvostelua.

Tarkistuspyyntö maksaa 50 euroa per koe, mutta summan saa takaisin, jos tarkistusarvostelu johtaa muutokseen.

– Viime keväänä 76 prosenttia pyynnöistä ei johtanut muutokseen, arvosanamuutoksia oli 18 prosenttia ja pistemuutoksia 5,5 prosenttia, Hellsten kertoo Uutissuomalaiselle.

Sitä riskiä ei ole, että arvosana tai pistemäärä laskisi tarkistusarvostelussa. 

Lue myös:

    Uusimmat