Uutisankkuri Urpo Martikainen: Työ rajoittaa sosiaalisia suhteita

Lähes koko Suomi tuntee Urpo Martikaisen, Kymmenen Uutisten ankkurin. Pitkän uransa aikana Martikainen on ollut monessa mukana ja joutunut kertomaan kansalaisille shokeeraaviakin uutisia. Kokemus on kuitenkin näissäkin asioissa valttikortti; mitä pidempään töitä tekee, sen helpompaa on jättää työt kotioven taakse.

Urpo Martikainen aloitti MTV3:n Kymmenen Uutisten uutisankkurina vuonna 1982. Tätä ennen hän oli toiminut Yleisradiossa, joten ala oli jo ennestään tuttu. Tänä päivänä Martikainen on Suomen pitkäaikaisin, edelleen työtätekevä ankkuri.

– Tämä "titteli" kuulostaa hirveältä! Martikainen naurahtaa

– Se saa minut tuntemaan itseni todella vanhaksi!

Vuodesta 1971 television parissa töitä tehnyt Martikainen on kokenut monia hyviä hetkiä, mutta nähnyt myös paljon pahaa.

Isot uutiset kummittelevat

Rankimmat työkokemukset liittyvät Martikaisen mukaan suuronnettomuuksiin, jotka koskettavat ihmisiä paitsi Suomessa, myös ympäri maailman. Ensimmäisenä esimerkkinä hän mainitsee Tsernobylin ydinvoimalan räjähdyksen huhtikuussa 1986.

– Tsernobylin onnettomuuden aikaan olin suorassa lähetyksessä. Samoin silloin, kun Estonia upposi ja WTC:n tornit romahtivat.

Martikainen kuitenkin toteaa, että vuosien varrella ihmisellä kehittyy eräänlainen suojelumekanismi, jonka avulla onnettomuudet eivät jää vainoamaan. Pienemmät uutiset eivät ole jääneet häiritsemään.

– Suuronnettomuuksien jälkeen nukahtaminen on toki hieman vaikeampaa, kun ajatukset pyörivät mielessä, hän myöntää.

Rentoutuminen tärkeää

Martikainen ei myönnä, että raskaat työt vaatisivat myös raskaat huvit. Parhaiten työpäivän jälkeen rentoutuu, kun saa tehdä sitä mitä itse haluaa.

– Usein katsomme vaimon kanssa illalla jonkin elokuvan. Tallentava digiboksi on näihin tilanteisiin loistava keksintö, Martikainen hymähtää.

Yhteisenä vapaa-ajan harrastuksena on myös matkailu, johon Martikainen on yhdistänyt myös intohimonsa akvarellimaalauksen. Matkoja tehdään eri puolille maailmaa, ja usein näistä kohteista on todisteena Martikaisen itsensä maalaama taulu.

– Olemme saaneet vaimon kanssa hyvin sovitettua yhteen lomamme. Haluamme viettää vapaa-aikaamme yhdessä.

Vaikka Urpo Martikainen viihtyykin työssään erinomaisesti, on uutisankkurinakin toimimisessa varjopuolensa.

– Epäsäännöllisten työaikojen takia on todella vaikea pitää yllä sosiaalisia suhteita, hän sanoo.

– On vaikea sopia yhteisiä illanistujaisia, kun työajoista ei ole aina tarkkaa tietoa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja