Uutisanalyysi: Haavisto kesti venäläistä uimakoulua Josep Borrellia paremmin – mutta tilanne oli Lavrovillekin vaikea

Ulkoministeri Pekka Haavisto kohtasi tänään Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin Pietarissa – näitä asioita tapaamisessa käsiteltiin 6:05
Miten tapaaminen sujui? Katso MTV Uutisten erikoistoimittaja Mirja Kivimäen analyysi myös videolta!

Ulkoministeri Pekka Haavisto oli harvinaisen kovan paikan edessä tänään lähtiessään tapaamaan virkaveljeään Sergei Lavrovia Pietariin. Niskassa painoivat välttämättömyys puhua tapaus Navalnyista, kaamea nöyryytys jonka EU:n korkea edustaja Josep Borrell koki Moskovassa sekä näiden päälle vielä Lavrovin uhittelevat puheet välien katkaisemisesta koko EU:hun. Haavisto onnistui kuitenkin keräämään pisteet kotiin – odotuksia paremmin.  

–Toivottavasti Pekka Haavistoa ei nöyryytetä kuten Josep Borrellia nöyryytettiin, sanoi Viron puolustusvoimain ex-komentaja ja nykyinen meppi Riho Terras ennen tätä tapaamista, ja samaa pelkäsi moni muukin. 

Sergei Lavrovin ja EU:n korkean ulkopoliittisen edustajan Josep Borrellin tapaamista pari viikkoa sitten verrattiin muun muassa otteluun jossa toinen luisteli paikalle kilpailemaan jäätanssissa (Borrell) ja toinen (Lavrov) tulikin paikalle jääkiekkovarusteissa ja teki laittoman taklauksen heti kun pilli vihelsi. Tuomaria ei näkynyt missään eivätkä kaukalon laidatkaan olleet joustavat.  

Venäjä esimerkiksi karkotti EU-diplomaatteja tapaamisen aikana ja Borrell sai lukea siitä puhelimellaan Twitteristä – ollessaan työlounaalla Lavrovin kanssa. 

Sen jälkeen Lavrov nosti vielä kierroksia sanomalla Venäjän ulkoministeriön julkaisemassa videossa olevansa tarvittaessa valmis "katkaisemaan välit EU:hun".

– Jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan, Lavrov heitti edellämainitun lausunnon perään. 

Ei ihme että emmeet Haaviston tapaamiselle olivat aika surkeat.  

Haavisto puun ja kuoren välissä 

Haaviston ja Lavrovin tapaaminen oli sovittu aikoja sitten, ja sen peruminen näin loppumetreillä olisi aiheuttanut todennäköisesti Suomen ja Venäjän suhteille aitoa vahinkoa. 

Silti ajoitus oli todella onneton: Kokous osui kiusallisesti vain muutamia päiviä EU:n ulkoministerikokouksen alle, eli juuri ennen sitä tilannetta kun EU-johdon pitäisi linjata yhteinen kantansa Venäjän viime aikojen tapahtumiin.

Toisin sanoen ajankohdan vuoksi Haaviston olisi käytännössä pakko edustaa koko EU:n ääntä, vaikka se ei hänen tehtävänsä olekaan. 

Myöskään ympäripyöreys ei tulisi kyseeseen. Navalnyin myrkytys ja pidättäminen, poliisiväkivalta ja koko EU-alueen tyrmistys näistä tapahtumista eivät mitenkään mahdollistaneet sitä, että ministerit keskittyisivät juttelemaan mukavia "maidemme kahdenvälisestä kaupasta" tai  viisumien myöntömääristä – kuten aina silloin kun mitään kunnon asiaa ei ole. Putin puuduttaa näissä tapaamisissa mielellään pöytään vielä tullin luvutkin.

Nyt tilanne ei mitenkään sallisi paperinmakuista tilastodiplomatiaa, ei ainakaan Borrellin kohtelun jälkeen. Haaviston olisi pakko ottaa kunnolla kontaktia ja haastaa Lavrovia kameroiden edessä. 

Suoraan asiaan eli Navalnyiin

Maidemme kahdenväliset suhteet ja viisumien määrät juostiinkin parilla alkulauseella häthätää läpi ja sitten mentiin asiaan. 

– EU:n ja Venäjän suhteet ovat juuri nyt hyvin vaikeassa tilanteessa. Suomi on EU:n jäsen ja EU:n kannat ovat myös meidän kantojamme. Me rohkaisimme EU:n korkeaa edustajaa Josep Borrellia vierailemaan Moskovassa ja pyrkimään aitoon dialogiin Venäjän kanssa. 

Haavisto vältti heti riskin siitä, että häntä myöhemmin syytettäisiin kaksilla rattailla ajamisesta tai Venäjän myötäilemisestä yhteisen EU-linjan vastaisesti. Päin vastoin: Haavisto totesi, että Borrell oli Suomen "rohkaisemana" edustamassa Suomenkin kantoja. 

– Krimin miehitys ja konfliktin jatkuminen Itä-Ukrainassa ovat johtaneet EU-sanktioihin Venäjää kohtaan. Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin  myrkytys laittomalla kemiallisella aseella on myös johtanut pakotteisiin. 

– EU-maat – ja myös Suomi – ovat tuominneet oppositiopoliitikko Navalnyin vankeustuomion ja ovat vaatineet hänen vapauttamistaan. Myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin EIT jonka jäsen Venäjäkin on, on todennut Navanlyin tuomion olleen mielivaltainen ja ilmeisen perusteeton, Haavisto jatkoi, ja palasi näihin teemoihin vielä useita kertoja.  

Harvinaisen suoraa Venäjä-puhetta 

Olen suhteellisen harvoin kuullut näissä tapaamisissa näin pehmentelemätöntä Venäjä-puhetta. Siihen olikin kiinnostavaa odottaa Lavrovin vastausta. Vastaus tuli kysymys-vastaus -osiossa.

Lavrov piti pitkän monologin siitä kuinka EU:n ja Venäjän välit ovat EU:n vuoksi kärsineet. EU-maat ovat Lavrovin mukaan sortanut venäläisvähemmistöjä. Ukrainan oppositio on tehnyt vallankaappauksen ja EU:n siunauksella sylkenyt laillista valtaa kasvoille. EU on lopettanut kaiken Venäjä-yhteydenpidon. 

Lavrov yltyi tylyttämään EU:ta niin pitkällisesti että joutuu lopulta pahoittelemaan ylipitkää vastaustaan.  

Lavrov päätyikin vastauksissaan ryöpyttämään nimenomaan EU:ta - mutta ei juuri lainkaan Suomea. Päin vastoin: Lavrov alleviivasi moneen kertaan kuinka hyvät välit Venäjällä nimenomaan Suomen kanssa on. Tämä on samanaikaisesti kiinnostavaa ja ennalta-arvattavaa. 

Myös Lavroville vaikea paikka

Tavallaan tämä tapaaminen oli Lavrovillekin aika vaikea: Hän ei halua eikä hänen kannata kovin pahasti haastaa Suomea vaikka hän haluaakin kurittaa EU:ta. Tässä pelattiinkin kahdella eri korttipakalla samaan aikaan ja molemmat tiesivät sen.

Omalle kotiyleisölleen Venäjä haluaa esittää EU:n hajanaisena ja heikkona ryhmittymänä, jonka yksittäiset valtiot eivät täysin sydämin kannata unionin Venäjä-linjauksia. Tässä näkymässä pienet mukavat EU-jäsenmaat kuten Suomi oikeasti haluaisivat olla lämpimissä väleissä Venäjän kanssa, mutta iso ja ikävä EU estää välien ylläpitämisen. 

Haaviston esiintyminen on yleisesti tulkittu onnistumiseksi. Näin on koettu näköjään myös presidentinlinnassa, koska Niinistökin antoi Twitterissä pisteet Haavistolle. 

– Ulkoministerit median edessä Pietarissa: samalla kun Lavrov aiempaa rauhallisempi, @Haavisto toi esiin kaiken oleellisen – hyvä suoritus!, Niinistö tviittasi. 

Lue myös:

    Uusimmat