Uusivuosi, koirat ja raketit – muistilista lemmikinomistajalle

Uusivuosi voi olla äärimmäisen pelottavaa aikaa koiralle. Tiesithän, että rakettien paukuttelun saa aloittaa vasta uudenvuodenaattona iltakuuden jälkeen?

Uuden vuoden juhlinta ei ole monellekaan lemmikkiystävälle mieluinen juhla – etenkin ääniherkät koirat pelkäävät ilotulitusta, kovaa meteliä ja ihmismassan hulinaa. Koira saattaa pelätä ulisevia raketteja, outoja hajuja ja öriseviä ihmisiä joko jähmettymällä, yrittämällä piiloutua tai mitä todennäköisemmin pakenemalla.

Yksi meluinen ilta onkin monille koiranomistajille painajainen – mutta ennen kaikkea koiralle, joka tuntee rakettien paukkeet korvissaan sekä tassujensa alla. Ota siis huomioon lemmikkiystävämme, kun lähdet uudenvuodenviettoon.

Koiran ulkoiluttaminen uutenavuotena

– Tarkista ennen lenkille lähtöä, että koiran hihna, kaulapanta ja valjaat on varmasti kunnossa ja ehjiä.

– Koira kannattaa ulkoiluttaa uudenvuodenaattona ennen ilotulituksen alkamista, eli ennen kello kuutta illalla. Ilotulitteita saa ampua uudenvuodenaattona kello 18.00 alkaen aina uudenvuodenyöhön kello 02.00 asti, mutta kaikki eivät kuitenkaan noudata tätä kehotusta. Innokkaimmat saattavat paukutella raketteja jopa päiviä aiemmin, joten varaudu viedessäsi koiraa ulos, että rakettien pauketta saattaa jo kuulua. Jokaisen koiran toiveena olisi kuitenkin, että rakettien ampuminen aloitettaisiin vasta keskiyön paikkeilla.

– Pidä koira kytkettynä koko ulkoiluttamisen ajan; varmista, että koira on kunnolla kytketty, eikä se pääse pujahtamaan esimerkiksi kaulapannasta karkuun. Koirapuistossa käyminen kannattaa myös siirtää toiselle päivälle. Säikähtänyt koira voi pinkaista karkuun sellaisella voimalla, että ulkoiluttajan kannattaa olla aikuinen.

– Älä ota koiraa mukaan katsomaan raketteja, vaikka koira ei olisi aiemmin pelännyt raketteja. Peloton koirakin voi säikähtää pahanpäiväisesti, jos raketti lentää liian läheltä tai ihmisjoukko pitää kovaa meteliä. Kierrä kentät ja muut aukiot, jonne ihmiset menevät raketteja ampumaan.

– Älä jätä pelokasta koiraa yksin – älä kotiin, äläkä pihalle.

– Muista, että myös aamulla voi rakettien jättämät hajut ja katkut pistää koiran nenään ja pelottaa sitä. Rohkaise koiraa astelemaan ulos, kehu sitä vuolaasti.

Entä jos lemmikki karkaa?

– Pidä huoli siitä, ettei lemmikkisi pääse peloissaan karkaamaan. Paniikissa oleva eläin voi juosta hyvinkin kauas, jolloin kotiin löytäminen vaikeutuu.

– Jos koira karkaa, älä juokse paniikissa sen perään, koska se saattaa pelottaa koiraa entisestään. Kutsu ja vihellä koiraa takaisin.

– Muista laittaa lemmikille kaulapanta, jossa on omat yhteystietosi: vähintään puhelinnumero.

– Onko lemmikilläsi mikrosiru tai tatuointi? Entä onko lemmikkisi rekisteröity Kennelliittoon, Kissaliittoon tai turvasiru.fi -palveluun? Jos lemmikki pääsee karkaamaan, ilmoita asiasta löytöeläintaloon, etsijäkoiraliittoon ja karkulaiset.fi -palveluun.

– Voit myös tehdä paperisia katoamisilmoituksia tai ilmoittaa karanneesta lemmikistä Facebookissa, mutta muista, että nämä keinot lemmikin löytämiseksi toimivat vain harvoin.

– Jos lemmikki karkaa, tulee sinun osata kuvailla tarkoin miltä lemmikkisi näyttää. Olethan ottanut lemmikistäsi paljon erilaisia kuvia eri asennoissa ja niin, että lemmikin kasvot ja tuntomerkit näkyvät selvästi? Näin lemmikin löytyminen helpottuu.

Turvallista ja eläinrakasta uutta vuotta!


Lue myös:


(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat