Koronaan kuollut Suomessa 582 ihmistä – THL: Kaikille Britanniasta tuleville 14 päivän karanteeni

02mtv uutiset_huomenta suomi_maaliskuu2023_16x9 LIVE
MTV Uutiset Live näyttää koronatilaisuuden suorana yllä olevalta videolta. Sitä ennen videoikkunassa käsitellään lähinnä Yhdysvaltojen tilannetta.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitävät kello 12 tilannekatsauksen, jonka MTV Uutiset näyttää suorana.

Tilannekatsauksessa käsitellään tautitilannetta ja koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti. Lisäksi käydään läpi alueellisia toimia päivitetyn toimintasuunnitelman pohjalta.

Tilannekatsauksessa ovat mukana strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja osastopäällikkö Satu Koskela STM:stä sekä ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:sta.

MTV Uutiset näyttää tilaisuuden suorana ja kertoo sen tärkeimmän sisällön tässä artikkelissa kello 12 alkaen.

12.50: Tiedotustilaisuus on päättynyt.

12.46: Toimittaja kysyy Suomeen tulevista Modernan koronarokotemääristä.

Puumalaisen mukaan Modernan kanssa on sovittu noin kahden miljoonan rokotteen toimittamisesta.

Puumalaisen mukaan Suomen rokoteihmiset ovat huomenna keskustelemassa Modernan henkilöstön kanssa tilanteesta. Hän uskoo, että toimitukset ovat alkuun pieniä ja kasvavat maaliskuusta eteenpäin. Hän uskoo määrien täsmentyvän huomenna.

12.44: - Jos yhtään annetaan periksi toimista, niin huonostihan tässä käy, Voipio-Pulkki sanoo.

Hän sanoo, että on tärkeää, että estämme uuden viruksmuunnoksen pääsyä ja leviämistä Suomessa. 

Varoitusmerkki uudesta muunnoksesta on se, että tartuntaketjuja ei muuten pystytä selittämään.

12.43: THL:n kanta on, että kun uhka leviämisestä on suuri, niin henkilöt määrättäisiin virallisesti karanteeniin. 14 päivän karanteenilla halutaan varmistaa, ettei jatkotartuntoja sitä kautta tulisi. 

12.42: Laajempaa leviämistä muunnoksen suhteen ei ole Puumalaisen mukaan tiedossa.

12.35: THL antanee huomenna suosituksen, miten lentomatkustus Iso-Britanniaan ja Etelä-Afrikkaan jatkuu tästä eteenpäin. Puumalaisen mukaan he tavoittelevat kaikkia, jotka ovat saapuneet Iso-Britanniasta tai Etelä-Afrikasta Suomeen 7.12 jälkeen. Kaikille lentomatkustajille annetaan infoa lentokentillä virusmuunnoksesta.

Jos on tullut ko. maista, niin ohjataan testiin ja karanteeniin välittömästi. Karanteenista vapautuu vasta kahden negatiivisen koronatestin jälkeen, sanoo Puumalainen.

Karanteenin pituutta on kasvatettu 14 päivään ja matkustajat testataan heti alkuun ja ennen karanteeniajan päättymistä.

Joulun jälkeen tietoon on tullut vähintään 150 Iso-Britanniasta Suomeen tullutta ja 15 Etelä-Afrikasta Suomeen tullutta matkustajaa. Voi olla, että henkilöitä on enemmänkin.

THL suosittaa, että kaikki lentomatkustajat testataan.

12.32: Tautitapausten määrän nousu on kääntynyt myös Irlannissa lähes pystysuoraan ylöspäin. Noin neljäsosa tartunnoista on uuden virusmuunnoksen aiheuttamia.

Tanskassa on myös löydetty useita tautimuunnostapauksia. Lähipäivinä raportteja muista maista on myös varmasti Puumalaisen mukaan luvassa.

Suomessa on 17 muunnostartuntaa. Lisäksi 14 näytettä tutkitaan muunnoksen varalta ja useiden niistä uskotaan Puumalaisen mukaan olevan positiivisia.

Tapaukset liittyvät matkailuun.

Taudin kuva on samankaltainen kuin aiemmilla virustyypeillä, ja useat ovat jo parantuneet täysin ongelmitta ja vakavia taudinkuvia ei ole havaittu.

Englannin viranomaisten mukaan näytti hetken siltä, että pienillä lapsilla olisi hieman enemmän muuntuneen viruskannan infektiota. Uuden version mukaan ikäpyramidit ovat kuitenkin täysin identtiset, eli uusi viruskanta vaikuttaa tarttuvan herkemmin kuin aikaisemmat, mutta tarttuvuuden lisääntyminen ei vaikuta mihinkään tiettyyn ikäryhmään vaan kaiken ikäisiin.

Mitään merkittävää eroa taudin vakavuudessa ei ole kumpaankaan suuntaan.

12.27: Puumalainen: koronaviruksesta on olemassa jo tuhansia muunnoksia ja alatyyppejä. Ensimmäinen virusmuunnos, joka vaikuttaisi leviävän herkemmin, todettiin joulukuun alkupuolella Iso-Britanniassa. Kaksi kolmasosaa Iso-Britannian tartunnoista on tällä hetkellä uutta muunnosta.

12.22: Koskelan mukaan toimet epidemian hillitsemiseksi leviämisvaiheessa on 7 aluetta. Kiihtymisvaiheessa on 10 aluetta, mutta useilla näistä on voimassa jo leviämisvaiheen toimenpiteitä. Perusvaiheen alueilla puolestaan on voimassa kiihtymisvaiheen toimenpiteitä.

12.15: Rajoitukset näyttävät jossain määrin purreen ja Voipio-Pulkin mukaan näyttää siltä, että uusimpien tuloksien mukaan suomalaisten kontaktien määrät ovat vähentyneet dramaattisesti. Ikäihmisten kohdalla jopa 90 prosenttia. Kun rajoituksia purettiin kesällä, kontakteja oli enemmän, samoin syksyllä koulujen alkaessa. Nyt kontaktit ovat jälleen vähentyneet.

- Voimassa olevat rajoitukset ja suositukset vievät meitä kohti epidemian pysähtymistä, Voipio-Pulkki sanoo.

Tartuntaluvut ovat todennäköisesti alakanttiin. Epidemian kiihtyväkasvu on pysähtynyt. Juhlakauden täysiä seurauksia meidän täytyy vielä odottaa viikko tai kaksi.

7,5 prosenttia tartunnoista on ollut iäkkäämmillä ihmisillä.

Rajoituksista ei saa lipsua, Voipio-Pulkki toteaa.

Voipio-Pulkin mukaan muuntunut virus ei ole vaikuttanut merkittävästi epidemian kulkuun Suomessa.

12.10: - On mahdollista, että tilanne pyhien jälkeen selvästi heikkenee, Puumalainen sanoo.

12.07: Keväällä tautiin menehtyi keskimäärin 8 ihmistä päivästä. Kesällä tilanne oli 0, nyt tilanne on keskimäärin 5-6 ihmistä päivässä. Ikäjakaumassa on tapahtunut syksyllä muutosta ja vanhemmat ihmiset ovat jälleen nousseet tilastoihin suuremmassa määrin. Yli 80-vuotiaiden osuus korostuu.

12.05: Tämän aamun tilanne Suomessa on 37 772 koronatartuntaa, uusia tänään 223.

Juhlapäivien ja arkipyhien raportointi on ollut haastavaa, ja jää nähtäväksi tuleeko Suomeen nähtäväksi tautipiikki kuten monissa muissa maissa, Puumalainen sanoo. Hänen mukaansa on todennäköistä, että monet lieväoireiset eivät ole välttämättä hakeutuneet testeihin.

178 potilasta on sairaalahoidossa. 27 ihmistä on tehohoidossa. Tautiin on menehtynyt Puumalaisen mukaan 582 ihmistä.

12.03: THL:n Puumalainen kertoi tiedotustilaisuudessa, että epidemia jatkaa kulkuaan. Edelliseen tilaisuuteen nähden kiinnittää huomiota Etelä-Afrikan huonontunut tilanne. Iso-Britannian ja Lontoon tilanne on huonontunut nopeasti, samoin Irlannin.

Lue myös:

    Uusimmat