Palkanmaksut onnistuneet hyvinvointialueilla pääosin hyvin – "Ei napakymppi, mutta kohtuullisen hyvä suoritus"

Valtiovarainministeriön muutosjohtaja Ville-Veikko Ahonen arvioi, että koko maan tasolla on ilmennyt tuhansia virheitä palkanmaksussa.

Noin kolme neljäsosaa uusien hyvinvointialueiden palkansaajista on tänään saamassa ensimmäisen palkkansa. Palkkojen on määrä saapua tällä viikolla lähinnä hyvinvointialueiden vakituiselle henkilöstölle.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue ilmoitti tänään aamulla, että hyvinvointialueen ensimmäiset palkat on maksettu onnistuneesti. Palkka on maksettu kyseisellä alueella tänään noin 4  000 työntekijälle.

Palkkalaskelmien tarkistuksessa oli havaittu jonkin verran puuttuvia palkkoja, mutta näitä on korjattu kassamaksulla.

– Saamme tämän päivän aikana tarkempaa tietoa kokonaistilanteesta, eli onko esimerkiksi korjauspyyntöjä jätetty tekemättä, Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen henkilöstöjohtaja Anne Sivula sanoo tiedotteessa.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen pääluottamusmies Kirsi Mäkilaine taas sanoo STT:lle, että palkanmaksu on sujunut pääasiassa hyvin.

– Kokonaan palkatta jääneitä on yllättävänkin vähän. Mutta tiettyjä palkanosia puuttuu laajoiltakin joukoilta. Pelastuslaitoksien ja lääkäreiden palkat ovat olleet isompia ongelmakokonaisuuksia. Myös lisiä puuttuu palkoista, hän sanoo.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella palkanmaksu on sujunut hyvinvointialueen tiedotteen mukaan pääosin ongelmitta. Myös siellä palkanmaksun virheitä on näkynyt alueella työkokemuslisien ja muiden palkanlisien osalta.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueella palkanmaksu vakituiselle henkilöstölle on sujunut tänään ongelmitta, kertoo hyvinvointialue omassa tiedotteessaan. Hyvinvointialueen johtoryhmä seuraa tilannetta päivän mittaan. Palkanmaksun mahdolliset virheet korjataan ylimääräisillä palkka-ajoilla.

Virheen syynä usein puutteet järjestelmän tiedoissa

Valtiovarainministeriön muutosjohtaja Ville-Veikko Ahonen kertoo STT:lle, että palkanmaksu on sujunut kohtuullisen hyvin tänään.

– Ei tullut napakymppiä, mutta kohtuullisen hyvä suoritus. Kaikilla alueilla valtaosa palkoista on saatu maksettua, hän sanoo.

Virheitä on kuitenkin tullut, mutta niitä on korjattu jo ennen palkkojen maksua ja parhaillaan esimerkiksi ylimääräisillä palkanmaksupäivillä.

– Veikkaukseni on, että koko maan tasolla puhutaan tuhansista yksittäisistä virheistä palkoissa. Yksittäisillä hyvinvointialueilla puhutaan kymmenistä, korkeintaan sadoista virheistä.

Myös yksittäisistä tapauksista, joissa palkat ovat kokonaan puuttuneet, on raportoitu.

– Nämä johtuvat yleensä inhimillisistä virheistä eli esimerkiksi esihenkilö on unohtanut käydä hyväksymässä palkan.

Palkkojen mahdolliset virheet johtuvat Ahosen mukaan pääasiassa siitä, että palkanmaksujärjestelmään siirtyneet tiedot eivät ole ajan tasalla.

– Palkkojen virheet johtuvat virheellisistä tiedoista eli positiivista on se, että mitään isoa tietojärjestelmävirhettä ei ole havaittu HR-prosesseissa. Se johtaisi palkkakaaokseen.

Seuraavaksi jännitetään tammikuun loppua

Seuraavaksi hyvinvointialueella jännitetään tammikuun loppua. Tuolloin palkka on määrä maksaa muun muassa määräaikaisille työntekijöille.

–  Ennakoin, että vastaavia virheitä tulee silloin, ja niiden prosenttiosuus tulee olemaan suurempi.

Syy Ahosen huoleen on se, että esimerkiksi määräaikaisten, tuntityöntekijöiden ja sijaisten tuntikirjaukset on tehty vanhassa järjestelmässä, josta on paljon monimutkaisempaa siirtää tietoja uuteen järjestelmään.

–  Myös vakituisten henkilöiden lisiä maksetaan kuun lopussa eli koko järjestelmä on paljon sirpaleisempi, hän kuvaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja