Uusien EU-maiden työvoima kiertää yhä Suomen

Ulkomaisten työntekijöiden määrä Suomessa ei ole kasvanut keväästä, jolloin työvoiman liikkuvuuden rajoitukset poistettiin. Vierastyövoiman huonoa kohtelua tulee esille entistä enemmän.

Suomi ei houkuttele uusista EU-maista lähtevää työvoimaa. Työministeriön mukaan uusista EU-maista tulevien työntekijöiden määrä Suomessa ei ole olennaisesti muuttunut keväästä, jolloin Suomi poisti rajoitukset työvoiman vapaalta liikkuvuudelta.

Syitä vähäiseen suosioon ovat muun muassa kova kilpailu uusista työntekijöistä ja Suomen pienet työmarkkinat. Eniten työvoimaa Euroopassa vetävät Britannia, Ranska, Saksa ja Irlanti.

Suurin ulkomaalaisten työntekijöiden ryhmä Suomessa ovat virolaiset, joita käy töissä runsaat 10 000. Virolaisia työskentelee paljon rakennusalalla, telakoilla sekä kuljetusalalla. Suuri osa heistä on vuokratyövoimaa.

EU:n komissio on arvioinut, että uusista EU-maista siirtyy muihin EU-maihin noin 100 000 työntekijää vuodessa.

Huono kohtelu yleistyy?

Ulkomaalaisten työntekijöiden huonoa kohtelua tulee työministeriön mukaan aikaisempaa enemmän esille. Maahanmuuttopoliittisen osaston ylitarkastajan Olli Soraisen mukaan kyse saattaa olla paitsi tapausten lisääntymisestä myös siitä, että ongelmia saadaan aikaisempaa paremmin paljastettua. Esimerkiksi työsuojelupiireihin on palkattu tarkastajia, jotka keskittyvät ulkomaiseen työvoimaan.

Ilmi tulevat tapaukset koskevat yleisimmin palkkaa tai vapaiden pitämistä.

-Kyse on joko tietämättömyydestä tai välinpitämättömyydestä. Ulkomaalaiselle työntekijälle ei aina makseta oikeaa palkkaa tai lisät ja ylityökorvaukset jätetään maksamatta. Osin myös vapaita jätetään antamatta tai niiden olemassaolosta ei informoida niistä tietämätöntä työntekijää. Työehdot eivät ole läheskään aina sellaiset, mitä niiden pitäisi olla, Sorainen sanoo.

Soraisen mukaan huonon kohtelun tapauksia tulee vuosittain työsuojelutarkastuksissa esiin muutamia kymmeniä. Törkeimpiä tapauksia näistä on muutama.

-Tällöin esimerkiksi on saatettu maksaa euron tai kahden tuntipalkkaa. Työnantaja saattaa takavarikoida työntekijältä passin ja sanoa, että jos työehtoihin ei suostu, passia ei saa takaisin tai työntekijälle käy muuten huonosti, Sorainen kertoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat