Mainos

Uusi vuosi, uudet kujeet: Tupakan hinta nousee rajusti, lääkekorvauksiin leikkauksia

Vuoden alussa muuttuu moni asia Suomessa. Yksi niistä on tupakan hinta, johon tulee roima korotus. 

Hinnan korotus johtuu reippaasta veronkorotuksesta. Korotukset toteutetaan kahden vuoden aikana neljässä vaiheessa siten, että ensimmäinen korotus tehdään vuoden 2016 alusta, toinen heinäkuun 2016 alusta, kolmas vuoden 2017 alusta ja neljäs korotus heinäkuun 2017 alusta.

Korotukset ovat senttimääräisesti yhtä suuria kaikissa vaiheissa. Korotuksen seurauksena savukkeiden hintojen arvioidaan valtiovarainministeriön mukaan nousevan keskimäärin 19,2 prosenttia.

Pienituloiselle helpotusta

Myös Yle-veroon ja korkovähennyksiin on luvassa muutoksia.   

Yle-vero poistuu monelta pienituloiselta. Yle-veron pienin maksuunpantava määrä nousee 51 eurosta 70 euroon. Yle-veroa maksavien lukumäärä alenee noin 300 000 henkilöllä.  

Asuntolainan korkovähennysoikeus puolestaan pienenee . Ensi vuonna asuntolainan koroista vähennyskelpoisia on 55 prosenttia. Korkovähennys on pienenemässä myös tulevina vuosina, ja vuonna 2019 koroista vähennyskelpoisia on enää 25 prosenttia.

Lääkekorvauksiin muutos

Lääkkeiden Kela-korvaukset muuttuvat vuoden alussa. Satunnaisesti lääkkeitä käyttävä saa jatkossa nykyistä vähemmän korvausta.  

Suurin muutos on se, että asiakkaan on maksettava reseptilääkkeensä 50 euroon asti itse. Vasta sen jälkeen hän saa korvattavasta lääkkeestä Kela-korvausta. Alkuomavastuu ei koske alaikäisiä.  

Lääkekulujen vuosiomavastuu eli niin sanottu. lääkekatto laskee hieman ja on ensi vuonna 610,37 euroa. Katon ylityttyä asiakas joutuu kuitenkin maksamaan itse 2,50 euron omavastuun korvattavasta lääkkeestä ostokertaa kohti. Maksussa on euron korotus.  

Korvattavien lääkkeiden kolme korvausluokkaa säilyvät. Peruskorvaus nousee nykyisestä 35 prosentista 40 prosenttiin. Ylimmässä erityiskorvausluokassa eli sataprosenttisesti korvattavissa lääkkeissä omavastuu kuitenkin nousee 3 eurosta 4,50 euroon.  

Hallituksen tavoite on säästää ensi vuonna 25 miljoonaa euroa lääkekorvausmenoissa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.