Uusi valtiovarainministeri Katri Kulmuni keskittyy työllisyyden nostamiseen: "Mitään toimia ei kannata tietenkään sulkea pois"

6:19
Huomenta Suomen haastattelussa uusi valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.).

Pääministerin vaihtuessa Suomi saa myös uuden valtiovarainministerin, keskustan Katri Kulmunin. Hänellä on edessään vaativa tehtävä, sillä hallituksen budjetti perustuu pitkälti työllisyyden parantumiseen. 

Aikaisemmin elinkeinoministerinä toiminut Kulmuni vaihtaa paikkoja puoluetoverinsa Mika Lintilän (kesk.) kanssa. Lintilä toimi Antti Rinteen (sd.) hallituksessa valtiovarainministerinä, mutta siirtyy nyt elinkeinoministeriksi Sanna Marinin (sd.) hallituksessa.

Kulmunin mukaan muun muassa  Lintilän työmarkkinaosaaminen painoi vaakalaudalla. Suomessa on tiedossa haastava työmarkkinakevät, kun useilla aloilla käydään työehtoneuvotteluja. 

– Koen, että kokenut konkari ja kehäkettu Mika Lintilä on kyllä silloin mies paikallaan elinkeinoministeriössä, yhdessä työministerin kanssa miettimässä työllisyystoimia, Kulmuni perustelee.

Paikallinen sopiminen tärkeä työllisyystoimi

Hallitusohjelma ja budjetti nojaa pitkälti työllisyyden nousuun, joten valtiovarainministeri joutuu heti kovan paikan eteen. Kulmunin mukaan osa hallituksen työllisyystoimista on laitettu liikkeelle jo budjettiriihessä, ja yhteistyö työmarkkinajärjestöjen kanssa aloitettu.

Kulmuni nostaa yhdeksi tärkeimmäksi työllisyystoimeksi paikallisen sopimisen edistämisen, koska näkee sillä olevan vielä paljon esteitä.

– Se loisi automaattisesti dynamiikkaa ja kasvua, että yritykset uskaltavat työllistää ja palkata uusia työntekijöitä, Kulmuni sanoo. 

"Täytyy tehdä isoja uudistuksia"

Muina keinoina hän mainitsee työttömyysturvajärjestelmän uudistamisen, ja erilaisten byrokratia- ja kannustinloukkujen purkamisen sen yhteydessä. 

– Meidän täytyy tehdä näitä isoja uudistuksia, että pystytään laittamaan hyvinvointiyhteiskunta seuraavalle vuosikymmenelle hyvässä iskussa.

Kokoomuksen ja työnantajapuolen liputtamaa ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan porrastamista Kulmuni ei täysin tyrmää. Aiemmin hallituspuolueista keskusta ja vihreät ovat olleet ajatukselle myönteisiä, mutta esimerkiksi vasemmistoliitto on vastustanut sitä epäoikeudenmukaisena.

– Mitään toimia ei kannata tietenkään sulkea pois, koska tavoite on niin kovin kunnianhimoinen, Kulmuni toteaa.

Kulmuni: Yrittäjien verotus ei kiristy

Keskusta on vaalien alla luvannut, ettei yrittäjyyttä heikennetä. Kulmuni lupaa pitää siitä kiinni valtiovarainministerinä. 

– Keskustalle tärkeää tietenkin on, että yrittäjät ja yritykset tietävät, että heidän verotuksensa ei kiristy, Kulmuni sanoo. 

Kulmunin mukaan yrittäjien tilanne itseasiassa hieman paranee. Esimerkiksi hän mainitsee kaksinkertaiset uusien laitteiden poistot verotuksessa, eli uusiin laitteisiin investointia helpotetaan.

Myöskään yritysten osinkojen verovapauteen ei olla koskemassa tässä hallitusohjelmassa. Kulmuni myös kertoo, että energiaveron uudistuksella pyritään laskemaan teollisuuden sähkön hintaa, mikä osaltaan voisi luoda uusia investointeja ja työpaikkoja teollisuuteen. 

Katso uuden valtiovarainministeri Kulmunin haastattelun ensimmäinen osa Huomenta Suomessa jutun alussa olevalta videolta. Haastattelun toisen osan näet alta: 

8:37

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja