Uusi teknologia voi lisätä hiihtovauhtia

Lappeenrannan ja Jyväskylän yliopistot etsivät keinoja suomalaisten hiihtovauhdin lisäämiseksi. Apuun on otettu uusin teknologia, jolla metsästetään hiihtotekniikassa piileviä virheitä.

Suomen hiihdon uusia aseita testattiin tänään Vuokatin hiihtoputkessa muutaman asteen pikkupakkasessa.

Testihiihtäjä Juho Halonen spurttasi hiihtoputkessa erikoisvarusteissa ravakoita vetoja luistelutyylillä. Miehen reiteen teipattiin antureita ja mittalaitteita. Laitteet keräävät tietoa miehen hiihtotekniikasta, esimerkiksi jalkoihin kohdistuvista voimista.

Kun tieto on kasassa, Lappeenrannan yliopiston koneinsinöörit rakentavat niistä virtuaalimallin joka puolestaan paljastaa tekniikkavirheet.

– Tässä sukelletaan hiihtäjän sisään ja katsotaan miten liikkeen dynamiikka syntyy, kuvailee tutkimushanketta professori Aki Mikkola Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

– Tavoite on se, että pystyisimme antamaan henkilökohtaista opastusta hiihtäjille millä tekniikkamuutoksilla voitaisiin vaikuttaa hiihtovauhtiin.

Hyötyä myös kuntoilijoille

Mutta mikä mahtaa olla se yleisin tekniikkavirhe johon hiihtäjä sortuu. Onko sellaista olemassa edes?

– Sitä me ei pystytä vielä tällä hetkellä kertomaan, koska meillä on vielä vain pieni koeryhmä tässä olemassa, Mikkola myöntää.

– Hiihtäjät ovat erikokoisia eikä tällaista yleisintä virhettä voi määritellä, professori Vesa Linnamo Jyväskylän yliopistosta kertoo.

Linnamo uskoo, että tulevaisuudessa kuntohiihtäjäkin voi saada tietoa oman hiihdon tekniikasta suorituksen aikana reaaliaikaisesti sykemittarin tapaan.

Tieto valmennuksen käyttöön

Tekniikkavirheitä ei siis näe silmällä ja siksi tarvitaan tieteellistä tutkimusta, varsinkin kun virheet ovat kaikilla hiihtäjillä yksilöllisiä. Niin kilpahiihtäjillä kuin kuntoilijoillakin.

– Teemme Vuokatin urheiluopistolla yhteistyötä valmentajien kanssa, että se tieto saataisiin mahdollisimman nopeasti suoraan valmennuksen käyttöön, Linnamo sanoo.

Kun virheet on löydetty, voidaan seurata paraneeko hiihtäjän vauhti harjoitteluun tehdyillä muutoksilla. Myös välineistä saadaan uutta tietoa.

– Voidaan kokeilla erinäköisiä välinemuutoksia ja katsoa mikä niiden matemaattinen vaikutus on hiihtonopeuteen, Mikkola sanoo.

Mutta entäs se tärkein asia eli norjalaisten päihittäminen. Onko siihen nyt löydetty uusi salainen ase, anturit ja mittarit.

– Toivotaan niin, Mikkola naurahtaa.

Katso Keimo Lehtiniemen juttu (Seitsemän uutiset 22.3.2013)

Lue myös:

    Uusimmat