Uusi suomalaiskeksintö hämmästyttää: Likaantumaton pöytäliina

Ravintolapöytien tekstiilikattauskulut ovat vuosittain miljoonien eurojen suuruinen kustannus. Suomalaiskeksintö puuttuu ongelmaan likaa hylkivällä kankaallaan. 

Suomalaisen innovaation Tefismartin likaa hylkivä kangasliina tuo ravintoloille merkittävät säästöt pesukustannuksiin, työmäärään ja kuljetuskuluihin, sekä vähentää ympäristövaikutuksia.

Uusi Tefismart-kangas on suomalainen keksintö.

Ainutlaatuinen kankaan kuituihin imeytetty lianhylkivyyskäsittely aktivoidaan kovassa lämmössä. Näin saadaan likaa hylkivä pinta, aitoa puuvillan tuntua unohtamatta. Pöytäliinat hylkivät likaa ja nesteitä niin tehokkaasti, että niitä tarvitsee pestä kymmenen kertaa harvemmin kuin tavallisia liinoja. Tefismart-tekstiileille on haettu kansainvälistä patenttia.

– Pöytäliinoillemme on lupa läikyttää. Punaviinin, kahvin, öljyn ja muiden värjäävien aineiden roiskeet lähtevät yhdellä pyyhkäisyllä pois, jonka jälkeen liina on taas puhdas. Asiakkaallekin on mukavampaa kun roiskeet saa putsattua. Erityisesti lapsiperheet ovat kiitelleet liinaratkaisujamme, Rusanen MicroCleanin toimitusjohtaja Jori Rusanen kertoo.

Esimerkki: Kattaustekstiilien kuormitus 100 000 ravintolassa

- tuottaa keskimäärin 1,3 miljardia kiloa pyykkiä vuodessa
- pesuun kuluu 32,5 miljoonaa kuutiota vettä
- pesuun tarvitaan puoli miljoonaa tonnia öljyä
- pesuun tarvitaan neljännes miljoona megawattia sähköä
- pöytäliinojen kuljetuksissa mennään 4000 kertaa maapallon ympäri
- ekologisella valinnalla tämä saadaan pudotettua kymmenesosaan

Lähde: Textile Finland Oy

Lue myös:

    Uusimmat