Kuuban suurlähetystössä mysteerisesti sairastuneilla todettu jopa aivovaurio: Näin sairastuneet kertovat "Havannan syndroomasta" – "Vaimoni ei ole enää entisensä"

Yhdysvaltain diplomaatit joutuivat mahdollisten mikroaaltohyökkäysten kohteeksi Kuubassa ja Kiinassa 0:46
Videolla kuvaa Yhdysvaltain Kuuban suurlähetystöstä. Myös yhdysvaltalaisdiplomaatit kertoivat oudoista oireista, joita he saivat suurlähetystössä työskentelyn aikana.

Kanadan entiset Kuuban suurlähetystön työntekijät kertovat, että Kuubassa vietetyn ajan jälkeen heillä on oireita pysyvästä aivovauriosta. Suurlähetystön mysteerisairastumisten syyksi on epäilty jopa mikroaaltoasetta, mutta virallista selitystä vakaville oireille ei ole löydetty. Asiasta kertoo CBC.

Useita Yhdysvaltain ja Kanadan diplomaatteja sairastui mystisesti Kuubassa. Nyt joukko kanadalaisia diplomaatteja sekä heidän perheenjäseniään on haastanut Kanadan valtion oikeuteen tapauksen johdosta. 

Diplomaattien lakimiehen mukaan sairastuneet henkilöt haluavat korvauksia pysyvistä aivovaurioista, jotka ovat aiheutuneet suurlähetystössä työskentelyn aikana.

Heidän mukaansa maan viranomaiset eivät toimineet tarpeeksi ripeästi ja ottaneet sairastumisia riittävän vakavasti.

Muistivaikeuksia, aivovaurio ja aivotärähdyksen oireita

Usealla suurlähetystössä sairastuneella on edelleen oireita, vaikka he ovat olleet poissa Kuubasta 18 kuukautta. Sairastuneet käyttävät oireistaan nimitystä "Havannan syndrooma."

Yksi kanadalaisdiplomaatti kertoo Radio-Canadan haastattelussa, että sekä hänellä, hänen vaimollaan että hänen lapsellaan on kaikilla todettu aivovaurio tapauksen jälkeen. 

– Vaimoni ei ole enää entisensä. Hänellä on aukkoja muistissa, kuulovaikeuksia ja hän kärsii pääkivuista. Hän saattaa ottaa puhelimen käteensä soittaakseen, mutta unohtaa miksi. Hän ei pysty keskittymään.

Toinen diplomaatti kertoo, että hän kärsii jatkuvasta väsymyksestä ja migreeneistä. Valoherkkyyden vuoksi hänen on käytettävä aurinkolaseja myös sisätiloissa. Kolmas diplomaatti kertoo kärsivänsä aivotärähdyksen oireista ilman aivotärähdystä.

Syy edelleen tuntematon

Kaikki diplomaatit kertovat oireiden alkaneen keväällä 2017. Myös Yhdysvaltalaisten diplomaattien oireet alkoivat samoihin aikoihin.

Osa jenkkidiplomaateista evakuoitiin suurlähetystöstä jo syksyllä 2017, mutta Kanada veti työntekijöitään pois vasta huhtikuussa 2018.

Suurlähetystöissä tapahtuneiden mysteerisairastumisten syy on edelleen epäselvä. Tapauksessa on epäilty oireiden aiheuttajaksi jopa mikroaaltoasetta sekä heinäsirkan siritystä.

08.02.2019 kello 5:06, korjattu siteeraus.

Lue myös:

    Uusimmat