Yhdysvaltain Berliinin-lähetystön työntekijät kärsivät mystisistä oireista – johtuuko "Havannan syndrooma" ääniaseella tehdystä hyökkäyksestä?

Berliinin poliisi kertoo tutkivansa Yhdysvaltain suurlähetystön työntekijöiden kärsimistä oudoista ongelmista, jota kutsutaan nimellä Havannan syndrooma.

Saksan poliisi alkoi elokuussa tutkia, onko Yhdysvaltain suurlähetystön työntekijöitä vastaan hyökätty ääniaseella, kertoo BBC.

Yli 200 lähetystön työntekijää on kertonut kärsivänsä erilaisista oireista vuodesta 2016 lähtien. Syndroomasta kärsivät kertovat tunteneensa muun muassa paineesta päässään ja kuulevansa tietystä suunnasta tulevaa huminaa. Jotkut ovat tunteneet huimausta, pahoinvointia ja väsymystä. 

Perjantaina presidentti Joe Biden vakuutti, että oireiden syy ja niiden aiheuttaja löydetään. 

Havannan syndroomaan viittaavia tapauksia tutkitaan Yhdysvaltain lähetystöissä myös muualla maailmassa. 

Mystisiä oireita havaittiin ensimmäisen kerran Yhdysvaltain ja Kanadan lähetystöissä Kuuban pääkaupungissa Havannassa, mistä tauti on myös saanut nimensä.

Viime kuussa Havannan syndroomasta raportoitiin Yhdysvaltain suurlähetystössä Itävallan Wienissä. 

Oireiden aiheuttajaa ei tiedetä. Viime vuonna yhdysvaltalaistutkijat päätyivät siihen, että loogisin selitys niille on jonkinlainen kohdistettu radiotaajuus.

Vuonna 2018 Havannan lähetystön työntekijöille tehty tutkimus osoitti, että heillä oli aivovaurioita, jotka tutkijoiden mukaan olivat todennäköisesti kohdistetun mikroaaltosäteilyn aiheuttamia. 

Keskustiedustelupalvelu CIA:n johtaja William Burns sanoi tämän vuoden heinäkuussa, että on ”hyvin todennäköistä”, että oireet on aiheutettu tahallaan ja että hyökkäysten takana saattaa olla Venäjä. Venäjä on jyrkästi kiiistanyt, että sillä olisi mitään tekemistä asian kanssa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja