Uusi rakas muutti taloon: Voiko koira kärsiä muuttuneessa elämäntilanteessa?

Kun uusi kumppani muuttaa taloon, koiran käytös voi muuttua. Koiranomi Kirsti Pitkänen kertoo, kuinka koiraa tulisi huomioida uudessa elämäntilanteessa.

Koira kokee stressiä samalla tavalla kuin ihminenkin. Perheessä käydyt riidat voivat saada herkän koiran käytöksen muuttumaan. Ongelmia voi ilmetä myös silloin, kun uusi kumppani muuttaa taloon. Tavallisimmin ongelmakäyttäytymistä ilmenee yhteen ihmiseen voimakkaasti leimautuneilla, vartioimiseen taipuvaisilla ja herkillä koirilla. Ongelmia syntyy, jos vanhat rutiinit muuttuvat esimerkiksi omistajan rakastumisen seurauksena.

– Ongelmat ovat hyvin erilaisia. Koira voi haukkua, hyppiä, tuhota paikkoja, vahtia, olla tottelematta käskyjä tai jopa näykkiä, koiranomi Kirsti Pitkänen kertoo.

Tärkeintä onkin, että muuttuneessa elämäntilanteessa koiraa huomioidaan samalla tavalla kuin ennen. Koira rakastaa rutiineja ja johdonmukaisuutta.

– Jos koira jää yhtäkkiä vaille huomiota, koira voi tuntea, että sen täytyy kilpailla tulokkaan kanssa saamastaan ajasta. Samanlaiseen valtataisteluun koira voi joutua siinä tilanteessa, kun perheeseen syntyy vauva, Pitkänen sanoo.

Huomion antaminen ei tarkoita lepsuilua ja lepertelyä. Rutiinien lisäksi koira tuntee olonsa turvalliseksi kodissa, jossa sille annetaan sekä rakkautta että rajoja. Koiran on helpompi olla, kun sillä on turvallinen johtaja, johon voi tukeutua hankalissakin tilanteissa.

– Samalla tavalla kuin ihminen nauttii olostaan hyvän pomon alaisuudessa, myös koira tietää paikkansa laumassa, kun sillä on asiansa osaava ihminen turvanaan. Uuden ihmisen ei tulisi yrittää päästä koiran suosioon lepertelemällä ja lässyttämällä. Koiraa ei tulisi myöskään sääliä, silloin koirasta tulee vielä epävarmempi, Pitkänen sanoo.

Rauhassa hyvä tulee

Toisinaan uuden kumppanin mukana perheeseen muuttaa myös uusi koira. Jos koirat ovat voimakastahtoisia, tutustumisen tulisi tapahtua rauhassa.

– Lenkit tulisi tehdä jossakin muualla kuin koiran omalla reviirillä. Tulisi pitää huoli myös siitä, etteivät omat lelut tai ruoka aiheuta riitoja koirien välille, Pitkänen neuvoo.

Usein tutustuminen uusiin ihmisiin ja koiriinkin käy ilman mitään ongelmia. Eri sukupuolta olevat koirat tulevat tavallisesti paremmin juttuun keskenään kuin sama sukupuolta olevat. On täysin tapauskohtaista, onko tutustuminen ongelma vai ei.

Koira ei osaa olla mustasukkainen

Moni luulee, että koira tuntee mustasukkaisuutta uudesta kumppanista. Halailevien ihmisten väliin tunkeva karvakuono ei tosiasiassa ole mustasukkainen, vaan se yrittää rakentaa käyttäytymisellään rauhaa toistensa lähellä viihtyvien ihmisten välille. Halaileminen näyttää koiran silmissä konfliktilta, jota se haluaa tulla tyynnyttelemään.

– Koirien ja ihmisten elekieli on monessa suhteessa hyvin ristikkäistä, Pitkänen muistuttaa.

Inhimillistäminen koituukin monen koiranomistajan harmiksi. Maalaisjärjen käyttäminen on koiran kasvattamisessa ensiarvoisen tärkeää. Kouluttaminen ei ole salatiedettä, mutta fiksu koira oppii helposti myös huonoille tavoille, jos sille annetaan siihen tilaisuus.

– Oli ongelma mikä tahansa, merkit on hyvä huomata ajoissa. Apua on myös aina tarjolla. Asiantuntijan apu on aika halpa hinta siitä, että koko perhe voi hyvin, Pitkänen sanoo.

MTV3/Helmi/Maari Rasi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat