Uusi puheenjohtaja Katri Kulmuni kierteli keskustan ministerien erimielisyyttä koulutusrahoista – "Käymme sen ensi viikolla läpi"

17:46

Keskustan uuden puheenjohtajan Katri Kulmuni ei kertonut, mikä on hänen kantansa puolueensa ministerien erimielisyydessä koulutusrahoja koskien. 

Lauantaina keskustan puheenjohtajaksi valittu Kulmuni esiintyi Politiikan toimittajat ry:n tentissä maltillisesti, eikä uusia rajuja linjanvetoja kuultu.

Antti Rinteen (sd.) hallituksen alkutaivalta ovat leimanneet julkisuuteen nousseet kiistat ja erimielisyydet, mutta Kulmuni katsoo, ettei keskustan johtajuusvaje ehtinyt aiheuttaa tämän suhteen ongelmia.

– En usko, että sillä on ollut sen suurempaa merkitystä. Monesti heitot saattavat alkaa elämään asiaa suurempana julkisuudessa. Ei mitään sen kummempaa kränää ole, Kulmuni sanoi.

Torniosta kotoisin oleva Kulmuni on korostanut aluepolitiikan ja elinvoimaisen maaseudun merkitystä. Alueellinen eriarvoisuus tuli esille myös kansainvälisen vertauksen kautta.

– Minua huolettaa tämä kansainvälinen ilmiö, jonka huomaa, jos seuraatte keskustelua Isossa-Britanniassa, Yhdysvalloissa tai Ranskassa. Alueellinen eriarvoisuus on siellä erittäin vahvaa. Suomessa ei saa syntyä yhdellekään alueelle sellainen kuva, että heidät on jätetty matkasta. 

Uusi puheenjohtaja ei valinnut puolta

Erimielisyyksiä on ollut jopa keskustan omien ministereiden välillä.

Valtiovarainministeri Mika Lintilän julkistamassa budjettiesityksessä korkeakouluille budjetoidaan ensi vuodeksi 15 miljoonaa euroa, ja loput hallitusohjelmassa mainitusta 60 miljoonasta eurosta olisi luvassa myöhemmin. Tiedeministeri Hanna Kosonen on puolestaan katsonut, ettei Suomella ole aikaa viivytellä koulutuspanostusten kanssa – täysi summa olisi syytä satsata jo ensi vuonna.

Asiasta kysyttäessä Kulmuni ei asettunut kummallekaan puolelle ja totesi vain uskovansa hyvähenkiseen budjettiriiheen. Myöskään omaa kantaansa Kulmuni ei avannut.

– Jos me siitä ensi viikolla neuvottelemme, ehkä me sen ensi viikolla käymme läpi, Kulmuni vastasi.

Kulmuni ei avannut myöskään sitä, koska hän mahdollisesti ottaisi Lintilältä valtiovarainministerin salkun itselleen.

Ennen valintaansa Kulmuni sanoi, että keskustan puheenjohtajasta on tultava valtiovarainministeri. Lisäksi hän on kuitenkin myös sanonut, ettei ministeriruletti ole nyt ajankohtaista.

– En ole kuullut, että mikään puolue olisi kertonut etukäteen ministerikierrätyksestä, eikä sitä kerrota nytkään, Kulmuni kommentoi politiikan toimittajien tilaisuudessa.

"Venäjä-kytkökseni voi ihan vapaasti perata"

Elinkeinoministeriksi nousuunsa asti Kulmuni toimi Suomi-Venäjä-seuran puheenjohtajana. Heinäkuussa Ilta-Sanomat uutisoi Kulmunin vaatineen syksyllä 2018 miljoona-avustusta johtamalleen seuralle.

Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila vaati Twitterissä Kulmunin valinnan jälkeen, että keskusta selvittää Venäjä-kytköksiään. Omaksi kytkykseen Kulmuni nosti ainoastaan kielitaidon.

– No, ne voi ihan vapaasti perata. Minun Venäjä-yhteyteni on se, että puhun venäjän kieltä, niin kuin puhun ranskan kieltä, suomea, ruotsia ja englantiakin. Kannustan kaikkia ihmisiä kansainvälisyyteen ja kielitaidon kasvattamiseen, Kulmuni kuittasi.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja