Uusi laki mahdollistaa ukrainalaissotilaiden tulon isäksi "haudan takaa"

Ukrainan parlamentti hyväksyi aiemmin tässä kuussa uuden lain, joka mahdollistaa sotilaiden luovuttamien sukusolujen käyttämisen myös sotilaiden kuoleman jälkeen. Näin sotilaiden avio- ja avopuolisot voivat saada lapsen, ja isäksi voidaan merkitä jo kuollut henkilö.

Yksi uudesta laista iloitseva on Natalia Kyrkach-Antonenko. Hän oli 13:lla viikolla raskaana, kun hänen miehensä Vitalii kuoli sodan etulinjassa marraskuussa 2022. Natalia kertoo tilanteestaan amerikkalaisen uutiskanava CNN:n jutussa.

"Kun hoidan tytärtäni, niin tavallaan jatkan mieheni hoitamista"

Ensimmäinen raskaus oli mennyt kesken. Se tapahtui juuri Venäjän aloittaman hyökkäyksen alussa, ja Natalian mukaan hyökkäyksen aiheuttama stressi vaikutti asiaan. Natalia ja pian rintamalle lähetetty Vitalii päättivät pakastaa Vitaliin siittiöitä sen varalta, että hän haavoittuisi eikä voisi tulla isäksi. 

Vielä tuossa vaiheessa laki vaati hävittämään sukusolut, jos niiden luovuttaja kuolee. Samanlainen laki on voimassa myös Suomessa. 

Natalia tuli kuitenkin raskaaksi Vitaliin lomien aikana, ja nykyään hän on Vitalina-tyttären äiti. Hän haaveilee toisesta lapsesta, joka voisi uuden lain myötä olla hänen ja Vitaliin yhteinen. Pariskunta oli Natalian mukaan puhunut ison perheen perustamisesta.

Natalia kertoo löytäneensä lapsen myötä uuden merkityksen elämälleen. Hänen mukaansa Vitalina muistuttaa isäänsä monin tavoin.

– Lapsi on koko elämäni tällä hetkellä. Kun hoidan tytärtäni, niin tavallaan jatkan mieheni hoitamista. Tämä on hänen ja meidän yhteisen elämämme jatkumoa. Hän taisteli sen toivon puolesta, että meillä olisi perhe, Natalia kertoo CNN:lle.

Kiinnostus sukusolujen luovuttamiseen kasvanut

CNN:n juttuun on haastateltu myös hedelmällisyyslääkäri Iryna Feskovaa, jonka klinikka Harkovassa alkoi tarjota maksutonta sukusolujen pakastamista ja säilytystä heti Venäjän hyökkäyksen alettua. 

– Tämä on meidän panoksemme voiton ja Ukrainan kansan jatkuvuuden puolesta, Feskova sanoo.

Hänen mukaansa kiinnostus on sotilaiden keskuudessa kasvanut huomattavasti. Hän toivoo, että yhteiskunta viestisi sukusolujen lahjoittamisen tarpeellisuudesta ja siitä, että kyse on normaalista asiasta. 

– Olet hyvä sotilas ja olet osoittanut olevasi arvokas Ukrainan poika tai tytär, joten jätä jälkeläisiä, Feskova sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat