Uusi keksintö voi mullistaa keisarinleikkauksen – tavoitteena sama kokemus kuin alatiesynnytyksessä

Ryhmä sairaanhoitajia on kehittänyt tavan, joka voi muuttaa keisarinleikkauksella synnyttävien äitien synnytyskokemuksen täysin.

Kolmen sairaanhoitajan joukko on luonut leikkausliinan, jonka avulla äidin ja vauvan ihokontakti paranee keisarinleikkauksessa huomattavasti. Uusi keksintö voi antaa keisarinleikkauksella synnyttäville äideille saman kokemuksen kuin alateitse synnytettäessäkin. 

– Halusimme keksiä tavan, jolla äidit voivat kokea leikkaussalissa saman tunteen kuin alateitse synnytettäessäkin. Meillä on aito halu parantaa äidin ja vauvan välitöntä yhteyttä, uuden keksinnön luojat kertovat Huffington Postille.

Tavoitteena tarjota sama kokemus synnytystavasta riippumatta

Sairaanhoitajat kertovat, että he ovat nähneet uransa aikana tuhansia synnytyksiä. Kokemuksen mukaan keisarinleikkauksella suoritetut synnytykset ovat hyvin erilaisia niin sanotusti normaaliin synnytykseen verrattuna.

Sairaanhoitajien tavoitteenakin onkin keksintönsä avulla luoda äideille sama kokemus synnytystavasta riippumatta.

Ihokosketus on tärkeä osa synnytystä, sillä se vaikuttaa huomattavasti muun muassa vauvan psyykkiseen ja fyysiseen kehitykseen, sekä vähentää vauvan itkuisuutta. Alateitse syntyneet lapset ovat ihokontaktin vuoksi tutkitusti myös rennompia ja vähemmän stressaantuneempia.  

Läheisyys ja kosketus eivät tee hyvää pelkästään lapselle, vaan se voi auttaa myös äitejä muun muassa vapauttamalla synnytystä helpottavaa oksitosiinia. Oksitosiini laskee tutkitusti äidin ahdistusta, stressiä, sekä lisää äidin kiintymystä ja hellyyttä vauvaa kohtaan.

Uusi keksintö on kerännyt paljon positiivista palautetta

Leikkaussalissa suoritettava keisarinleikkaus vaatii toimenpiteitä, jotka ovat tähän asti estäneet lapsen välittömän ihokosketuksen äitiinsä. Näitä ovat muun muassa steriili leikkausympäristö sekä lapsen ja äidin terveydentilan tarkkailu.  

Keisarinleikkauksessa syntynyt lapsi tavallisesti vain näytetään vanhemmilleen, jonka jälkeen vauva viedään lääkärin tarkistettavaksi. Vauva pääsee äidin rinnalle monesti vasta puhdistuksen ja kapaloinnin jälkeen. Kaikki nämä toimenpiteet kuitenkin vähentävät vauvan ja äidin yhteyden luomista.

– Äidin tulisi aina olla ensimmäinen joka pitelee lasta, keksijät kertovat.

Uuden steriilien synnytysliinan avulla vauva voidaan siirtää liinan kautta suoraan äidin rinnalle. Leikkausympäristö pysyy steriilinä, mutta äiti saa lapsen rinnalleen välittömästi, aivan kuten alatiesynnytyksessäkin.

Liina on käytössä tällä hetkellä jo lukuisissa yhdysvaltalaisissa sairaaloissa, ja se on saanut hyvää palautetta sekä hoitohenkilökunnalta, että synnyttäviltä äideiltä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja