Mainos

Uusi katekismus jaetaan koteihin

Uusi katekismus jaetaan pian yli kahteen miljoonaan suomalaiskotiin. Katekismuksessa esitetään tiiviisti kirkon opetus kristillisestä uskosta ja elämästä. Kirja on kirkon keskusrahaston lahja seurakuntien jäsenille. Uusi Helsingin piispa Eero Huovisen kirjoittama katekismus on Suomen luterilaisen kirkon neljäs. Edelliset ovat vuosilta 1893, 1923 ja 1948.

Edeltäjiensä tavoin uusi katekismus rakentuu kymmenen käskyn, Isä meidän -rukouksen ja uskontunnustuksen ympärille. Kirja on kuitenkin pyritty kirjoittamaan tämän päivän ihmisille tämän päivän kielellä. Esimerkiksi kuudes käsky ei uudessa katekismuksessa puhu huorinteosta vaan kieltää aviorikoksen tekemisen.

Piispa Huovisen mukaan katekismus sisältää kirkon opetuksen pähkinänkuoressa. -Jokainen tarvitsee jatkuvaa muistutusta siitä, mitä usko on, piispa sanoo. Huovinen toivoo myös, että kirja herättäisi keskustelua ja kriittisiäkin kysymyksiä. -Kirkolta toivotaan arvokeskustelua. Käskyt ovat sitä, hän toteaa.

Luvassa näyttävä julkisuuskampanja

Huovisen peräänkuuluttamille keskustelulle ja kysymyksille on runsaasti mahdollisuuksia. Monissa seurakunnissa järjestetään syksyn mittaan erilaisia tilaisuuksia uuden katekismuksen tiimoilta. Uusi katekismus on yksi tänä vuonna vietettävän kirkon riemuvuoden suurimmista hankkeista.

Katekismus pyritäänkin tekemään tutuksi näyttävällä julkisuuskampanjalla. Sitä mainostetaan televisiossa, radiossa, lehdissä ja Internetissä. Editan kustantamaa Katekismusta on painettu 2,7 miljoonaa kappaletta. -Jos katekismukset laittaisi maantielle jonoon, yltäisi jono Helsingistä Kokkolaan ja pidemmällekin, havainnollistaa Editan toimitusjohtaja Mikko Suotsalo kirjojen määrää.

Seurakunnat vastaavat jakamisesta

Katekismuksen jako alkaa 17. syyskuuta. Jakelusta vastaavat seurakunnat. 380 seurakunnassa kirja jaetaan henkilökohtaisesti. Vapaaehtoiset kiertävät jakamassa sitä ovelta ovelle. Tavallisinta henkilökohtainen jakelu on pienissä maaseudun seurakunnissa.

Monissa seurakunnissa seurakunnissa katekismus postitetaan. Paikkakunnilla, joissa seurakunnan tiedotuslehteä postitetaan jäsenten kotiin osoitteellisena, lähetetään katekismuskin osoitteellisena. Niissä seurakunnissa, joissa ei ole samanlaista osoiterekisteriä jäsenistä, jaetaan katekismus postin kautta osoitteettomana.

Osoitteettomana katekismus rinnastetaan mainospostiin, joten sitä ei jaeta niihin talouksiin jotka ovat kieltäneet mainospostin jaon. Tämän vuoksi katekismuksen saa myös hakemalla sen oman seurakuntansa kirkkoherranvirastosta. Samaan paikkaan voi myös palauttaa katekismuksen, jos ei sitä jostain syystä itselleen halua.

Kirkkoherranvirastoon tulee ottaa yhteyttä myös silloin, kun jakelussa on ollut muunlaisia häiriöitä, esimerkiksi jos ruotsinkieliseen kotiin on ilmaantunut suomenkielinen katekismus.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.