Elokapina taipui poliisin pyyntöön: Aktivistit poistuivat Mannerheimintieltä – mielenilmaus jatkuu Unioninkadulla

1:45
Katso MTV Uutiset Liven raportti mielenosoituksen siirtopäätöksestä.

Ympäristöliike Elokapinan mielenosoittajat ovat poistuneet Helsingin Mannerheimintieltä. Asiasta kertovat Twitterissä sekä poliisi että elokapinallaiset. Poliisi kertoo myös, että Elokapinan mielenosoitus jatkuu Unioninkadulla. 

MTV Uutisten toimittaja Saara Rantanen kertoi iltaseitsemän jälleen Eduskuntatalon edustalta, että mielenosoittajat olivat alkaneet "verkkaisesti" purkaa panderollejaan ja telttojaan paikan vaihtamista varten.

Hänen tietojensa mukaan uusi paikka olisi Unioninkadulla, jossa mielenosoittajat aikovat jatkaa protestiaan huomiseen saakka.

Poliisi turvaa mielenosoittajien matkan uuteen kohteeseen. Helsingin poliisi vahvisti myöhemmin Twitterissä mielenosoituksen jatkuvan Unioninkadulla.

– Elokapinan mielenosoitus jatkuu Unioninkadulla. Poliisin arvion mukaan paikka on sekä liikenteen näkökulmasta että yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämisen kannalta parempi, tviitissä sanotaan.

Ryhmän mediayhteyshenkilön Lauri Autereen mukaan ryhmän toimintaan ei ole saatu päättäjiltä riittäviä vastauksia, joten mielenosoitus jatkuu toistaiseksi, mutta toisaalla.

Samalla vastamielenosoitus lähti Mannerheimintieltä.

Osa mielenosoittajista suunnittelee jäävänsä Mannertheimintielle

MTV Uutisten tietojen mukaan osa mielenosoittajista suunnitteli vielä aiemmin illalla jäävänsä Mannerheimintielle senkin jälkeen, kun pääjoukko oli poliisin kehotuksesta vaihtanut paikkaa.

Heidän tavoitteenaan olisi ollut se, että poliisi ottaa heidät kiinni.

Mannerheimintien mielenosoitus jatkui yli vuorokauden

Elokapinan mielenosoitus ehti jatkua Mannerheimintiellä kaikkiaan yli puolitoista vuorokautta. Eduskuntatalon liepeillä leiriä pitäneet mielenosoittajat vaativat päättäjiltä jämäkämpiä ilmastotoimia.

Poliisi ei ollut nähnyt syytä lopettaa mielenosoitusta voimatoimin, mutta kävi jo alkuillasta keskusteluja mielenosoittajien kanssa MTV Uutisten saamien tietojen mukaan "tiukkasanaisesti". 

Tilannetta vaikeutti paikalle tullut toinen mielenosoittajajoukko.

– Äänenpainot alkavat jo koventua sosiaalisessa mediassa. Vastamielenosoitus aiheuttaa sen, että raitovaunut ovat joutuneet poikkeusreitiltä vielä poikkeusreitille. Pysäkkejäkin on jäänyt väliin, komisaro Jarmo Heinonen kertoi MTV Seisemän uutisten haastattelussa.

– Olemme harkinneet, että kun eletään perjantai-iltaa ja hieman ehkä alkoholinväritteistä liikehdintää saattaa kaupungilla olla, että yleisen järjestyksen ja turvallisuuden sekä liikenteen sujuvuuden näkökulmasta olisi aika mielenosoituksen siirtyä toisiin paikkoihin.

Mielenosoittajille on huudeltu

Kahden Mannerheimintiellä olleen mielenosoitusten välillä ei ollut tänään Heinosen mukaan mitään ongelmia. Huuteluita oli tullut lähinnä ohikulkijoilta.

Heinonen kertoi iltakahdeksan aikoihin, että Elokapinan uudeksi mielenosoituspaikaksi oli puhuttu Unioninkatua, mutta lopullista paikkaa ei ollut tuohon mennessä hänen mukaansa vielä lyöty lukkoon.

Epäselvää oli myös, siirtyykö vastamielenosoitus vai ei. Heinosen mukaan vastamielenosoittajien mielenilmauksen kovin kärki oli Mannerheimintien auki saaminen ja Elokapinan mielenosoitusmetodien vastustaminen.

Tämänkin vuoksi oli epäselvää, kokevatko he tarpeelliseksi jatkaa omaa mielenilmaustaan uudessa kohteessa.

"Neuvotteluyhteys oli hyvä"

Heinosen mukaan neuvotteluyhteys poliisin ja mielenosoitajien välillä on ollut koko ajan hyvä.

– Suomessa meillä on vahvuus se, että poliisi pystyy kyllä juttelemaan eikä meillä ole ankaraa vastakkainasettelua mielenosoittajien ja viranomaisten välillä. Nämä sujuvat aina hyvässä hengessä.

Juttua päivitetty 18. kesäkuuta kello 21.15: Päivitetty tieto siitä, että mielenilmaus jatkuu Unioninkadulla.

Juttua päivitetty 18. kesäkuuta 2021 kello 20.25 tiedolla siitä, että poliisin mukaan mielenosoittajat ovat lähteneet Mannerheimintieltä.

4:22
Elokapinan väki kertoi aiemmin iltapäivällä mielenilmauksen jatkuu vielä toisen yön yli – näin aktivistiryhmä perusteli päätöstään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja