Uusi äitiyslaki tulee voimaan huhtikuun alussa – naispareista lapsen vanhemmiksi huomattavasti helpomman kaavan kautta

Äitiyden monet kasvot – kun lapsi sairastuu 9:02
Huomenta Suomessa keskustellaan äitiydestä lapsen sairastuessa.

Helmikuussa 2018 eduskunta hyväksyi uuden äitiyslain, joka helpottaa merkittävästi naisparien elämää. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan uusi äitiyslaki tulee voimaan 1.4.2019.

Uusi laki sisältää säännökset äitiyden määräytymisestä. Jatkossa naisparin molemmista osapuolista tulee lapsen laillisia vanhempia paljon yksinkertaisemman prosessin kautta.

Uuden äitiyslain mukaan lapsen synnyttänyt henkilö on lapsen äiti. Lapsen toinen vanhempi voi olla lapsen isä tai lapsella voi olla toinenkin äiti.

Lapsen toiseksi äidiksi voidaan vahvistaa nainen, joka on yhteisymmärryksessä lapsen synnyttäneen naisen kanssa antanut suostumuksensa hedelmöityshoidoista. Tässä tapauksessa edellytetään, että lapsen isyyttä ei ole todettu tai vahvistettu tai sitä ei voida todeta tai vahvistaa.

Lakiin sovelletaan isyyslain mukaisia menettelyjä

Uuden äitiyslain mukaan äitiyden selvittäminen, vahvistaminen ja kumoaminen tapahtuu soveltuvin osin isyyslain mukaisia menettelyjä noudattaen.

Tähän saakka naisparit ovat joutuneet käymään läpi työlään tarkan viranomaisprosessin, jonka seurauksena lapsen synnyttäneen äidin puoliso on tullut lapsen juridiseksi vanhemmaksi adoptiolla.

Äitiyslaki ei vaikuta isyyden määräytymiseen. 

Lain voimaantullessa äitiyden selvittämisessä käytettävät asiakirjat tulevat saataville Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivustolle.

Lue myös:

    Uusimmat