Mainos

Uudesta ja vanhasta syntyy kodin oma tyyli

Suomalaiset maustavat innolla kotiensa sisustusta nostalgisilla tavaroilla ja vanhoilla kalusteilla, mistä kertoo huonekalukirpputorien suosio. Antiikkia, suomifilmien henkeä ja ekologista kestävyyttä kaipaaville niistä on tullut todellisia aarreaittoja.

Uutta ja vanhaa yhdistelemällä saadaan kodin sisustukseen sekä lämpöä että särmää. Puusepäntyönä tehtyjen huonekalujen asetteleminen trendikkäiden kulmasohvien ja kotiteatterien rinnalle tosin vaatii jonkin verran kärsivällisyyttä ja hyvää esteettistä silmää, mutta tinkimätön sisustaja palkitaan.

Tuloksena on tunnelmaltaan harmoninen nykykoti, joka tarjoilee arjen pikkuyllätyksiä paitsi asukkailleen myös vieraille.

Perinteinen liinavaatesenkki suosiossa

− Tällä hetkellä kysyttyjä ovat etenkin isot, vanhat puiset kaapit ja perinteiset liinavaatesenkit, Wanha Aalto Oy:n myymäläpäällikkö Tuula Piirainen Jyväskylän Seppälästä sanoo.

Käytettyjen huonekalujen osastoilta saattaa löytyä jopa todellisia antiikkihelmiä, mutta saatavilla on myös tavallisia käyttöhuonekaluja.

− Lastenhuoneiden kalusteita, päästävedettäviä petejä ja pinnasänkyjä menisi kaupaksi paljon enemmän kuin mitä niitä tällä hetkellä on tarjolla, Piirainen kertoo.

Kaappien ja senkkien lisäksi myös pöytäryhmät, sohvat ja kirjahyllyt ovat kirpputorien suosituimpien huonekalujen listalla. Hinnat vaihtelevat, mutta ne ovat verraten edullisia kautta linjan.

Esimerkiksi muutaman vuosikymmenen takaisen puisen kaapiston voi saada mukaansa koosta riippuen alle kolmellasadalla eurolla. Tehdasvalmisteisena sen hinta olisi moninkertainen, puusepällä teetetystä puhumattakaan.

Puuhuonekalu kestää aikaa

Ihmisten kiinnostus vuosikymmeniä vanhoihin huonekaluihin ei yllätä myymäläpäällikköä.

− Vanhat lipastot, pöydät ja tuolit on tehty käsityönä, huolella. Ne ovat kestävämpiä kuin monet nykyiset koottavat huonekalut, Piirainen toteaa.

Vanhojen kalusteiden etuja on myös ajattomuus ja laadukas, usein täysin kotimainen materiaali.

− Ne ovat aivan varmasti puuta, minkä ansiosta niitä voi hioa, lakata, maalata ja kunnostaa yhä uudelleen, hän huomauttaa.

Harva tulee ajatelleeksi, että vanhat kalusteet ja antiikkihuonekalut ovat myös ekologisesti kestäviä vaihtoehtoja.

Pitsilakanoiden uusi elämä

Kalusteiden lisäksi huonekalukirpputoreilla on tarjolla myös astioita, vanhoja käyttöesineitä ja tekstiilejä.

− Vanhat pitsilakanat ovat erittäin haluttuja, sillä niistä tehdään usein esimerkiksi verhoja, Piirainen paljastaa.

Oli kalustuksessa sitten uutta tai vanhaa, oikein valituilla sisustustekstiileillä pystyy halutessaan tasapainottamaan huoneen ilmettä. Moderni graafinen verhokuosi voi yllättäen rauhoittaa massiivisen kaapin olemusta muuttamalla koko huoneen yleisvaikutelmaa rauhallisemmaksi. Yksivärisillä pellavakankailla voi tasoittaa huoneen yleisilmettä etenkin silloin, kun siellä on runsaasti koristeltuja huonekaluja.

Monipuolisesta tekstiilitarjonnasta huolimatta Piiraisen omia suosikkeja ovat kuitenkin vanhat posliini- ja lasiastiat.

− Tässä työssä on parasta, että saan ihailla niitä työn lomassa, hän sanoo hymyillen.

Nostalgiaa ja countryside-tyyliä

Sisustusompelija-yrittäjä Sini Rantamaan koti on sisustettu lähes kokonaan vanhoilla suomalaisilla maalaishuonekaluilla. Kokonaisuutta hän on täydentänyt uusvanhoilla kalusteilla ja sisustusesineillä.

− Nostalginen country-tyyli, jota korostetaan luonnonläheisillä ja raikkailla tekstiileillä on minun juttuni, hän sanoo.

Vanhaa Rantamaan kodissa ovat käyttöhuonekalut ja -esineet, uutta taas ammattilaisen itsensä ompelemat verhot, tyynyt ja peitteet. Rantamaan suosimat country- ja vintage-tyylit näkyvät myös hänen sisustusompelimonsa, PikkuKammarin, tauluissa, tyynyissä ja keittiötekstiileissä.

Keittiön verhojen selkeät raitakuosit ja brodeeraukset keventävät puukalusteiden raskautta ja luovat kontrastia luonnollisen värisille puupinnoille. Vierashuoneessa taas sota-aikaisen sängyn patinaa korostavat vaaleansinisen ja tummanruskean sävyt sekä sisustustyynyjen brodeeraukset.

− Vanhoilla esineillä saa luotua kotiin lämpöä, vähän kuin tuulahduksen mummolasta, Rantamaa sanoo naurahtaen.

Vaihtoehtoja löytyy jokaiselle

Huonekalukirpputoreilta ja antiikkiliikkeistä löytyy kalusteita hyvin monenlaisille sisustajille. Antiikkia etsiviä palvelevat pääkaupunkiseudulla muun muassa Tattarisuon Antiikki, Antiikkikellari Puupaja Oy ja Kalusteneuvos, jossa on saatavana myös nykyhuonekaluja.

Turuntien varressa, Sammatin risteyksessä sijaitsee Kasvihuoneilmiö, yli 1000 m2:n kokoinen sisustustavarakauppa. Liikkeen valikoimiin kuuluvat esimerkiksi talonpoikais- ja klassikkohuonekalut sekä suuri määrä erilaisia valaisimia.

Vanhaa ja uutta yhdistäessä rajoina ovat vain oma mielikuvitus ja kokeilunhalu. Rohkea voi tehdä yllättäviä löytöjä.

Teksti ja kuvat: Riina Mäentausta / Mediafocus

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.