Uskovatko suomalaiset noitiin?

Palavatko suomalaisten noidat roviolla vai seikkailevatko noita-akat ja Milla Magiat vain Aku Ankan sivuilla? Helmi uteli lukijoiltaan, uskovatko he noitien olevan täyttä totta vai vain tarua. Tulos yllätti meidätkin.

Helmi kysyi lukijoiltaan, uskovatko he oikeisiin noitiin. Noidat jakoivat mielipiteet tasaisesti, mutta varsin kärkkäästi. Suurin osa vastaajista, eli 35 prosenttia kertoi uskovansa ja jopa tuntevansa oikeita noitia!

Vastaajista 32 prosenttia ei ollut asiasta aivan varma – he olivat vain kuulleet kiehtovia tarinoita noidista. Toiset 32 prosenttia sanoivat vankasti "ei, oikeita noitia ei ole olemassa." Kyselyyn osallistui 6 867 Helmen lukijaa.

Mutta miten suomalaiset määrittelevät noidan? Lue lukijoiden – ja oikeiden noitien – vastaukset.

Noituus kulkee suvussa

Kyselyyn vastaajista suurin osa kertoi tuntevansa noitia: jopa omassa suvussa kiersi noitaveri. Osa lukijoista jopa ilmoitti olevansa itse noitia tavalla jos toisella: noitia, jotka "tuntevat kuun lumoa ja varjojen kaihoa". Monille noita ei edustanutkaan Kyöpelivuorella tanssahtelevaa, luudalla lentävää ja rumasti käkättävää noita-akkaa, vaan 'noita' nähtiin henkisenä ja taidokkaana naisena, jolla on selittämättömiä voimia.

– Kyllä on olemassa, ei kuitenkaan luudalla lentäviä. Vaan näkijöitä, kuulijoita ja parantajat ovat tämän ajan Noitia.

– Tiedän ihmisiä, joita olisi vanhaan aikaan sanottu noidiksi, kuulun heihin myös itse. Näen unia, jotka sitten toteutuvat, samoin siskoni, mummoni.

– Klassisia satunoitia ei ole olemassa. Noidat ovat laajan tietotaidon omaavia ihmisiä joilla on enemmän aisteja kuin vain viisi tai kuusi. En kutsuisi heitä noidiksi, mutta sanahan se on muiden joukossa. Kuulun itsekin tähän ihmisryhmään, ja huomannut että se on yleinen nimitys jonka saa otsaansa, ja kumman paljon herättää ihmisissä pelkoa.

– Tätini näkee ihmisten sieluun, ennustaa heille tulevaisuutta ja on myös selvännäkijä. Hän on oikea Lapin Noita!

Parannuksia ja enneunia

Noitiin uskovista lukijoista osa kertoi, että noidat olivat heidän mielestään niitä ihmisiä, joilla on yliluonnollisia voimia, taipumusta nähdä enneunia ja parantaa ihmisiä. Myös monet kertoivat, että heillä itselläänkin oli taipumusta nähdä etiäisiä.

– Isomummini on kertonut, että heidän naapurissaan asui noita. Ei mikään kyöpelinvuoren noita, vaan shamaani. Tätä pelättiin ja samalla arvostettiin. Nainen oli salaperäinen ja hän huokui voimia.

– Minua on sellaiseksi väitetty, vaikka taikoa en osaakaan. Näen etiäisiä ja enneunia, löydän tavaroita unien kautta ja uskon näkemiini, kokemiini kummituksiin, jotka eivät ole kummituksia vaan jotain, jotka syystä tai toisesta ovat jääneet "välimaastoon" olevan ja tuonpuoleisen välillä. Jotkut vaan ovat herkempiä sen "kuudennen aistinsa" kanssa.

– Olen itse lapsena kokenut kaikenlaista ihmeellistä. Meidän maalla oli noita joka rohdoilla hoiti. Muun muassa jalkani aukesi pahasti, verta tuli paljon: hän piti jalkaani, tuijotti haavaa ja puhui jotain ja verensyöksy lakkasi. Muistan sen aina.

– Olen käynyt parilla ennustajalla, mahtavatko olla noitia? Molemmat ovat tienneet asioita, jotka ovat olleet tosia sekä menneisyydessä ja toiset tulevaisuudessa. Asiat eivät ole olleet mitään yleispäteviä, arvattavissa olevia totuuksia, vaan minulle tai läheisilleni tapahtuneita erityisiä asioita.

– Kenties minutkin olisi poltettu roviolla muutama sata vuosi sitten. Sen verran omituisia tapoja löytyy. Joku voisi nimittää niitä noitakeinoiksi. Taipumusta enneuniin ja yhteydenpitoa muihin sieluihin.

Wiccoja ja oikeita noitia

Wicca on 1940–1960-lukujen aikana Isossa-Britanniassa syntynyt uuspakanallinen uskonto. Osa Helmen lukijoista kertoi edustavansa wiggoja. Traditionaalinen wicca korostaa vuorovaikutusta sekä maskuliinisten että feminiinisten jumaluuksien kanssa, sen sijaan eklektinen wicca korostaa usein feminiinistä jumalatarta. Wicat noudattavat ohjenuoraa "tee mitä haluat, kunhan et vahingoita". Voisikin sanoa, että monet 'nykypäivän noidat' luokitellaan wiccoiksi – vaikka kaikki wiccat eivät halua itseään nimitettävän noidiksi.

– Olen Wigga ja näen enteitä. Kuiskaan tuuleen nimen ja hän kuulee sen jolle se on tarkoitettu.

– Noituus oli ennen uskonto ja on sitä vielä tänäkin päivänä. Olen itsekin uskonnoltani Wicca eli eräässä mielessä myös noita, mutta en tosiaankaan sellainen kuin satukirjoissa. Jos satuttaa toista saa itse pahuuden takaisin kolminkertaisena eli sanonta "pilkka sattuu omaan nilkkaan" pitää hyvin paikkansa.

– On Valkoisen magian käyttäjiä, jotka ovat pyyteettömiä, eivätkä etsi omaa etuaan vaan haluavat auttaa, kun heiltä pyytää apua. Ja sitten on niitä mustemman magian käyttäjiä tietämättään tai tiedostaen, jotka käyttävät samaa energiaa itsekkäisiin pyrkimyksiin tai jopa vahingoittaakseen toisia.

– Olen itsekin noita. En siis mikään "leikin risu haarojeni välissä Harry Potteria", vaan ihminen, joka kunnioittaa luontoa, uskoo kasvien sieluihin, on kiinnostunut yrttilääkinnästä ja ymmärtää olla vahingoittamatta luontoa, muita tai itseä. Eli ei ihan wicca, vaan eklektinen noita. Ja sitä paitsi, loitsun ei tarvitse olla mikään satavaiheinen mystinen juttu, vaan ihan esimerkiksi kristittyjenkin harjoittama rukous. Eli noitia siis on.

– Jokainen on sitä, mitä uskookin olevansa, mutta jos haluaa olla noita, enkeli, peikko, keiju, haltijatar tai Jumala, kannattaa aina olla hyvyyden puolella - ja hyvä. Kenellekään ei kannata toivoa pahaa, jottei se käänny itseään vastaan. Ilkeille – ja pahoille käy aina huonosti.

Noitia nähdään vain pääsiäisenä

32 prosenttia lukijoista oli kiven kovan sitä mieltä, ettei oikeita noitia loitsuineen ja luudanvarsineen ole olemassa. Monet kuitenkin mielsivät, että noita voi olla myös naapurin ilkeä rouva, katala työpaikkakiusaaja, selkäänpuukottaja sekä nainen, joka on napannut kynsiinsä varatun miehen.

– Ajatus noidista on järjetön. Vaikka olen vasta seiskaluokalla, tiedän sen.

– Olen talkkarina tavannut vain pääsiäisnoitia, hyväntuulisia ovat olleet.

– Koska noidat on yliluonnollisia! Ei voisi olla luonnollista jos osaa taikoa tai kehitellä loitsuja, jotka oikeasti toimisivat. Noidat on pelkkää mielikuvitusta, siitä voin olla varma!

– En ole törmännyt tosielämässä. Rakastan Harry Potter -kirjoja. Yritän tehdä hiki hatussa taikoja ja manailla henkiä esiin, mutta mitään vaan ei tapahdu.

– Se että on kyky vaistota asioita ei todellakaan ole noituutta vaan luonnonlahja ja mikään siinäkään mitä tunnen ja aivoni ottaa vastaan ei ole 100 koska voin tulkita väärin vain oman kokemukseni perusteella. Sitä paitsi sitä en voi myöskään hallita milloin se tulee. Toista on taas korteista povata tai harrastaa jotain muuta silloin saa aina kuvitellun vastauksen sattuma paljastaa tuliko tapahtumaan.

– Kyseinen noita-akka vei rakastamani miehen silmieni edessä, mies oli vietävissä ja minun sydämeni särkyi. Noita oli vielä varattu ja tämän oma mies näki tilanteen, eikä suuttunut. En tajua mitä tapahtui, se noita on kaikin tavoin kamala, mitätön ja vastenmielinen puheissaan ja tavoissaan. No, taisi tehdä taikojaan sitten.


Lue myös:


MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja