Uskomatonta mutta totta: Punkkikausi on jo alkanut! Ensimmäiset havainnot tehty maaliskuussa

Punkit tulevat - oletko valmis? 7:24

Punkkien levittämiä tauteja todettiin ennätyksellinen määrä vuonna 2017. Myös puutiaisten määrässä on nähty kasvua.

Miksi punkkeja tavataan entistä enemmän? Onko puutiaisesta luonnossa mitään hyötyä? Katso koko Huomenta Suomen keskustelu videolta!

Punkkikausi alkaa jo pitkälle ennen kesää, toteaa Turun yliopiston tohtorikoulutettava Jani Sormunen. Etelä-Suomessa ensimmäiset havainnot tehtiin jo maaliskuun puolessavälissä ja parhaimmillaan punkkikausi on loppukevään ja alkukesän aikana.

– Omien tutkimustemme mukaan ainakin tutkimusalueellamme Varsinais-Suomessa punkkien määrä on lisääntynyt, Sormunen kommentoi Huomenta Suomessa.

Punkkien levittämiä tauteja, borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta todettiin Suomessa viime vuonna ennätysmäärä, toteaa tieteellinen asiantuntija Heidi Åhlman Pfizeristä.

– Onko kyse siitä, että puutiaisia on enemmän vai siitä, että tauteja osataan diagnosoida paremmin, se on kyseenalaista.

Borrelioosia on kaikkialla missä punkkejakin

Sormusen mukaan puutiaisista 14-20 prosenttia kantaa borreliabakteeria ja puutiaisaivotulehdusta noin 0,5-1,5 prosenttia.

– Borrelioosia esiintyy kaikkialla, missä on puutiaisia, mutta puutiaisaivotulehduksen määrä on paikoittaisempi.

Mitä yksittäinen ihminen voi sitten tehdä punkeilta suojautuakseen?

Puutiaisaivotulehdusta vastaan tarjotaan Suomessa kansallisessa rokotusohjelmassa rokotetta niille henkilöille, jotka asuvat riskialueella, kuten esimerkiksi Ahvenanmaalla, Kotkan saaristossa tai Simossa ja Paraisilla. Rokotekaan ei suojaa punkin puremalta eikä borrelioosilta.

– Järkevä pukeutuminen metsään mennessä on paras tapa suojautua, mutta avaruuspukuun ei tarvitse pukeutua. Puutiainen vaeltelee iholla ennen kuin se löytää paikan takertua, joten vaalea vaatetus on suositeltavaa, sekä tietysti punkkisyyni, Åhlman kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat