Usko tai älä – tällaisia ruokafobioita on olemassa!

Yleisiä ja tunnettuja fobioita ovat muun muassa korkeanpaikankammo ja hämähäkkifobia. Joillekin nämä ovat kuitenkin liian tavallisia pelon kohteita. Lue alta omituinen listaus erilaisista ruokapeloista, jotka luokitellaan oikeiksi fobioiksi!

1. Happamuuskammo

Acerophobia eli vapaasti suomennettuna happamuuskammo tarkoittaa sitä, että pelkää ja ahdistuu suunnattomasti happamista ruokatuotteita, kuten sitruunasta ja kirpeistä karkeista.

2. Kanakammo

Alektorophobia on erikoinen pelko, joka kohdistuu kanoihin. Alektorofoobikot pelkäävät kuollakseen kaikkea mikä liittyy kanoihin. Jos sanot, että joku ruoka maistuu vähän kanalta, niin voit olla varma, että alektorofoobikko ei kykene syömään ruokaa haarukallistakaan.

3. Sienifobia

Mycophobia eli suomeksi sienifobia tarkoittaa sitä, että kyseisen fobian omaava henkilö ei kykene syömään tai koskemaan sieniin ollenkaan. Herkulliset sienet aiheuttavat heille hengenahdistusta ja tolkutonta pelkoa. Mikä menetys!

4. Valkosipulipelko

Alliumphobiasta kärsivät pelkäävät kuollakseen valkosipulin hajua ja makua. Älä siis vie valkosipulikammoista henkilöä ainakaan valkosipuliravintolaan!

5. Maapähkinävoipelko

Tämä fobia on kenties omituisin kaikista. Niin kutsutusta arachibutyrophobiasta kärsivät pelkäävät, että maapähkinävoi tarttuu kitalakeen. Pelkoon sisältyy ahdistus siitä, että suuta ei saisi enää auki tahnan takia.

6. Kalafobia

Jotkut pelkäävät kaikkea kaloihin liittyvää. Ichthyofobiasta kärsivä ei mene lähellekään vettä, jossa saattaa uiskennella kaloja. He eivät myöskään syö kaloja, tai uskalla käydä esimerkiksi kalatorilla. Pelkästään kalojen haju saa heidän ihonsa nousemaan kananlihalle.

7. Vihannesfobia

Pienet lapset yökkäävät vihreiden herkkujen ilmestyessä pöytään. Joskus pelko jatkuu aikuisiälle asti. Tällöin kyse on lachanophobiasta eli vihanneskammosta. Vihanneskammoon sisältyy ahdistus siitä, että vihannekset tulevat maasta.

8. Sitophobia eli ruokakammo

Tästä fobiasta kärsivät pelkäävät kaikkea syömistä ja ruoan makua. Heitä ahdistaa ajatus ruoan maistamisesta tai haistamisesta. Tämän pelon kanssa kamppailevat joutuvat elämään asian kanssa, koska ihminen ei tunnetusti elä pelkällä ilmalla. On huomattavaa, että sitophobia on eri asia kuin syömishäiriö: ruokapelkoiset eivät pelkää ruokaa painonhallinnan takia, vaan he pelkäävät nimenomaan sen makua.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat