Usko pois: Näitä kaloripommeja ei todellakaan kannata vältellä!

Kaikkia kaloripitoisiksi miellettyjä ruokia ei kannata vältellä.

Painonhallinta on huomattavasti helpompaa, kun ruokavaliosta jättää pois kaloripitoiset herkut, kuten sipsit ja karkit. Erityisesti naiset sortuvat kuitenkin ruokavaliossaan yhteen virheeseen: kilokalorien liialliseen kyttäämiseen. Ruoan kilokaloripitoisuus ei läheskään aina kerro koko totuutta. Näitä kaloripommeja ei kannata jättää syömättä:

1. Siemenet ja pähkinät

Mantelit, cashewpähkinät, saksanpähkinät, auringonkukansiemenet ja maapähkinät saattavat olla kaloripitoisia, mutta ne sisältävät myös runsaasti lihaksia rakentavaa proteiinia, sydänystävällisiä rasvoja, kuitua, E-vitamiinia, magnesiumia, sinkkiä ja kaliumia. Pähkinöitä ja siemeniä ei kannata ahmia päivittäin pussikaupalla, mutta ripottele niitä hieman esimerkikisi salaattiin tai muroihin. Kaksi isoa ruokalusikallista sisältää noin 210 kilokaloria.

2. Avokadot

Avokadot sisältävät runsaasti monityydyttömättömiä rasvoja, antioksidantteja ja betakaroteeneja, jotka parantavat muistia, laskevat haitallista LDL-kolesterolia ja suojaavat sydänongelmilta. Yksi avokado sisältää noin 30 grammaa rasvaa ja 322 kilokaloria. Päivittäiseen ruokavalioon voi näin ollen sisällyttää hyvillä mielin esimerkiksi puolikkaan avokadon.

3. Juustot

Rasvapitoiset maitotuotteet ovat useimmiten myös kaloripitoisia, mutta ne sisältävät myös arvokkaita proteiineja sekä kalsiumia. Muutama juustoviipale päivässä ei siis tee hallaa terveydelle.

4. Oliiviöljyt

Oliiviöljy sisältää runsaasti tyydyttömättömiä rasvoja, jotka on yhdistetty sydänsairaus- ja syöpäriskin pienenemiseen. Oliiviöljy tekee hyvä myös luuston terveydelle ja edistää aivojen toimintaa. Yksi ruokalusikallinen kylmäpuristettua oliiviöljyä sisältää noin 120 kilokaloria.

5. Perunat

Perunoilla on huono maine niiden korkean hiilihydraattipitoisuutensa vuoksi. Perunat sisältävät kuitenkin myös rautaa, kaliumia ja kuitua,eivätkä itsessään ole välttämättä lihottavia. Jätä perunan päältä pois voi, kermainen kastike tai pekoni, niin säästät kaloreissa.

Suurin vaikutus on tutkimusten mukaan kypsennetyn perunan jäähdytyksellä. Se muuttaa osan tärkkelyksestä resistentiksi ja siten alentaa glykeemistä indeksiä selvästi. Näin ollen peruna on luonnollisesti makea, mutta ei kuitenkaan lihomiseen yhdistettyjä verensokeripiikkejä.

Lähde: Fitsugar

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat