Useita turvapaikkahakemuksia peruttu – Vantaan paluuosastolla jo useita palaajia

Ensimmäiset vapaaehtoisesti kotimaahansa palaavat turvapaikanhakijat ovat jo asettautuneet Vantaalle sijaitsevalle paluutransit-osastolle.

Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Mari Helenius kertoo, että osasto on otettu käyttöön tällä viikolla, ja ensimmäiset matkustajat ovat jo asettautuneet paikkaan odottamaan kotimatkaansa.

– Kyse on lyhytaikaisesta majoituksesta, yleensä parin päivän yöpymisestä. Ideana on, että palaajat ovat lähempänä lentokenttää. Näin matkajärjestelyt ja paluu sujuvat heidän osaltaan helpommin, Helenius sanoo.

Vantaalla sijaitsevan Sokkakujan vastaanottokeskuksen yhteyteen sijoitetussa paluuosastossa on alustavasti 90-100 paikkaa, mutta määrää voidaan tarpeen vaatiessa nostaa. 

Heleniuksen mukaan osastolle oli tarvetta, sillä useat turvapaikanhakijat ovat peruuttaneet turvapaikkahakemuksensa ja haluavat palata takaisin kotimaahansa.

– Se on hyvä kysymys, miksi niin moni peruuttaakin hakemuksensa vaivalloisen matkan jälkeen. On mahdollista, että kotimaassa on annettu virheellistä tietoa Suomesta, että täällä saisi heti oleskeluluvan ja töitä, ja että perhe olisi helppo yhdistää. Todellisuus on kuitenkin erilainen, ja monet ovat tulleet siihen tulokseen, että parempi on lähteä takaisin kotiin, Helenius pohtii.

Maahanmuuttoviraston suunnitelmissa on perustaa myös käännytettävien palautuskeskus. Sinne majoitettaisiin kielteisen päätöksen saaneet, jotka odottavat käännytyspäätöksen toimeenpanoa eli maasta poistamista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja