Sotilas ampui ihmisiä ostoskeskuksessa, temppelissä ja kasarmilla ja piiloutui panttivankien kanssa – ainakin 20 kuollut verilöylyssä, panttivangit saatiin turvaan

Thaimaassa on sattunut vakava ampumavälikohtaus, jossa on kuollut ja haavoittunut useita ihmisiä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Välikohtaus on tapahtunut suositun kauppakeskuksen lähellä Nakhon Ratchasimassa, joka on Thaimaan suurimpia kaupunkeja.

Se tunnetaan myös nimellä Korat. Kaupunki sijaitsee noin 250 kilometriä pääkaupunki Bangkokista koilliseen.

Ainakin 20 kuollut, useita loukkaantunut

BBC:n mukaan kuolonuhreja on ainakin 20. Tällä hetkellä tiedetään, että 16 kuolonuhreista sai surmansa tapahtumapaikalla ja neljä uhria kuoli myöhemmin sairaalassa saamiinsa vammoihin, kertoo puolustusministeriön edustaja, kenraaliluutnantti Kongcheep Tantravanich

Kaikkiaan ammuskeluissa on BBC:n mukaan loukkaantunut 31 ihmistä, joista ainakin 10 tiedetään olevan kriittisessä tilassa. 

Ampumisesta epäilty mies on parhaillaan linnoittautuneena Terminal21-nimiseen kauppakeskukseen. Hän on ammuskellut sekä kauppakeskuksessa että useissa muissa kohteissa. Ampuja saapui ostoskeskuksen edustalle noin kello 18 paikallista aikaa.

Uutistoimisto AFP:n haastatteleman paikallisen mukaan ostoskeskus oli täynnä ostoksia tekeviä ihmisiä, kun ampuminen alkoi.

Sosiaaliseen mediaan on jo julkaistu videoita lähistöltä, jossa kuuluu ammuskelua kauppakeskukselta. Lisäksi videoissa on nähtävissä ostoskeskuksen sisällä pakenevia ihmisiä.

Aliupseeri tappoi ensin komentajansa

Epäilty ampuja on mediatietojen Thaimaan asevoimien aliupseeri, joka oli tehdessään teot pukeutunut armeijan maastopukuun ja kypärään.

Bangkok Postin mukaan sotilas tappoi kasarmilla ensin yksikkönsä komentajana toimineen everstin sekä kaksi muuta ihmistä: 63-vuotiaan naisen ja toisen sotilaan.

Tämän jälkeen hän varasti kasarmilta Humvee-sotilasajoneuvon. Ennen kauppakeskusta hänen kerrotaan ampuneen myös buddhalaisessa temppelissä. Hän ampui kohti ihmisiä myös ajomatkallaan kauppakeskukseen.

Kauppakeskuksessa hän aiheutti myös räjähdyksen ja tulipalon ampumalla ruuanvalsmistuksessa käytettyjen kaasuhellojen kaasusäiliöihin.

Paikalle saapui useita viranomaisia, mukaan lukien sekä poliisin että armeijan erikoisjoukkoja, jotka eristivät ostoskeskuksen ja sammuttivat katuvaloja sen läheltä.

Ampuja on palkittu urheilija

Mies on käyttänyt aseenaan rynnäkkökivääriä. Häntä ei toistaiseksi ole saatu kiinni, mutta hänet on tunnistettu.

Ampujan ystävä on kertonut Khaosod Englishille, että ammuskelusta epäilty 32-vuotias sotilas on useasti palkittu ampumaurheilija.

Ampujalla kerrotaan olleen mukana kuusi tuliasetta, reilusti ampumatarvikkeita sekä kaksi kranaattia. 

Erikoisjoukot piirittävät ostoskeskusta – laukauksia kuultu

Paikallismedian mukaan ampuja piileskelee ostoskeskuksen neljännessä kerroksessa ja hänellä oli aiemmin yhteensä 16 panttivankia.

Khaosod Englishin mukaan kaikki siviilit on saatu pelastetuksi.

BBC:n mukaan armeijan erikoisjoukot ja poliisi olivat menneet sisälle kauppakeskukseen, ja sisältä on kuulunut laukauksia.

Lehden mukaan myös ampujan äiti on tuotu paikalle suostuttelemaan poikaansa lopettamaan veriteot. Toistaiseksi ei tiedetä, onko ampujaan saatu yhteys. 

Sotilaat ja poliisit etenivät sisään ostoskeskukseen ja saivat hallintaansa sen pohjakerroksen. He kehottivat ampujaa antautumaan, mutta tämä jatkoi ampumista ja liikkumista.

– Poliisit, armeijan erikoisjoukot ja tarkka-ampujat ympäröivät Terminal 21:tä, Tantravanich sanoi.

Vähintään useita kymmeniä ihmisiä on evakuoitu ostoskeskuksesta, ja sadat ovat paenneet.

Tekijän kerrotaan yrittäneen paeta kauppakeskuksesta.

Hyytävä video: Ampuja lompsii rennosti kauppakeskuksen käytävillä

Video on levinnyt eri kanavissa sosiaalisessa mediassa. 


Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Vihjasi aikeistaan sosiaalisessa mediassa

Ampujan kerrotaan julkaisseen Facebook-sivuilleen aiemmin päivällä viestin "Kuolema on väistämätön meille kaikille". Hän julkaisi myös kuvan, jossa hän pitelee kädessään asetta. Ampujan Facebook-sivu on sittemmin poistettu.

Bangkok Postin mukaan hän myös lähetti suoraa videokuvaa Facebookissa teoistaan. Hänen Facebook-profiilinsa poistettiin nopeasti suoran lähetyksen alettua. 

Motiivista liikkuu erilaisia huhuja

Puolustusministeriön tiedottajan mukaan ampujan motiivi on yhä epäselvä.

– Emme tiedä, miksi hän teki tämän. Näyttää siltä, että hän sekosi, sanoi puolustusministeriön edustaja Kongcheep Tantrawanit.

Yli 3 vuotta Thaimaassa asunut suomalainen kertoo MTV Uutisille, että tekijän motiiveista liikkuu paikallisissa medioissa hyvin ristiriitaista tietoa.

Paikallisissa tiedotusvälineissä on muun muassa spekuloitu, että ampujan sekä hänen kohteenaan olleen komentajan välinen maakiista. 

Huhu perustuu ampujan aiemmin julkaisemiin Facebook-julkaisuihin, joissa hän puhuu maassa vallitsevasta korruptiosta.

Suomen suurlähetystöltä ohjeet Thaimaassa oleville

Thaimaan pääministeri Prayuth Chan-o-cha ilmaisi osanottonsa uhrien omaisille.

Poliisi on käskenyt kaupungin asukkaita pysymään kodeissaan.

Suomen suurlähetystö Thaimassa antoi Twitterissä ohjeen paikalla mahdollisesti oleville suomalaisille noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeita. Lähetystö kehoitti suomalaisia myös ilmoittamaan voinnistaan läheisilleen.

Ulkoministeriö kertoo MTV Uutisille, ettei kukaan Thaimaassa tällä hetkellä olevista suomalaisista ole ollut heihin yhteydessä. Ministeriön tiedossa ei siis ainakaan toistaiseksi ole, onko suomalaisia nimenomaan Nakhon Ratchasimassa.

Lähteet: BBC, Daily Mirror, Bangkok Post, Khaosod English

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja