Mainos

USA siirsi jälleen vankeja pois kiistellystä Guantanamosta

Yhdysvallat on siirtänyt lisää vankeja pois kiistellystä Guantanamon sotilastukikohdastaan. Yhdeksän jemeniläistä vankia siirrettiin Saudi-Arabiaan.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Saudi-Arabia on ottanut vastaan vankeja Guantanamosta. Maassa jemeniläisten on määrä osallistua ohjelmaan, jonka tarkoituksena on auttaa heitä sopeutumaan yhteiskuntaan ja estää radikalisoituminen.  

Jemeniläisiä oli suositettu vapautettaviksi jo vuosia sitten. Vapauttaminen kuitenkin viivästyi osin sen takia, että Jemen luisui sisällissotaan.  
Yksi vapautetuista jemeniläisistä oli ollut nälkälakossa ja pakkosyötettynä vuosia.

Obama tahtoo sulkea vankileirin

Yhdysvallat on neuvotellut Saudi-Arabian kanssa jo vuosia Guantanamossa olevien vankien siirroista. Nyt toteutunut ensimmäinen siirto edeltää Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman vierailua Saudi-Arabiaan ensi viikolla.  

Vankien siirtoja on lisätty viime kuukausina, sillä Obama tahtoo sulkea Kuubassa sijaitsevan Guantanamon vankileirin ennen presidenttikautensa päättymistä.  

Guantanamossa on jäljellä 80 vankia. Heistä 26 on saanut hyväksynnän siirrolle ja heidät vapautettaneen myöhemmin tänä vuonna.  
Loput, kaikkein vaarallisimpina pidetyt vangit Obama haluaisi siirtää Yhdysvaltoihin. Republikaanit kuitenkin vastustavat tätä kiivaasti. 

Republikaanit lupaavat täyttää Guantanamon uudestaan

Obama lupasi presidenttikautensa alussa vuonna 2009, että Guantanamo suljetaan vuoden sisällä. Tämä tavoite jäi kuitenkin saavuttamatta.  

Helmikuussa Obama esitteli kongressille uuden sulkemissuunnitelman. Obaman mukaan Guantanamon olemassaolo lietsoo Yhdysvaltain-vastaista mielialaa ja antaa lisäponttia jihadistien värväysyrityksille.  

Uudenkin suunnitelman toteutuminen näyttää epävarmalta, sillä republikaaneja ei ole saatu sen taakse.  

Republikaanien presidenttiehdokkaat ovat vannoneet, että presidentteinä lähettäisivät Guantanamoon lisää terrorismista epäiltyjä sen sijaan, että sulkisivat vankilan.  

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on arvostellut Yhdysvaltoja siitä, että Guantanamossa pidettyjä käytetään poliittisen riidan kiistakapuloina.  

– Kongressi ei voi jatkaa poliittista peliä näiden vangittujen elämällä. Vangitut saattavat kuolla kalterien takana päätymättä koskaan oikeuteen, sanoi Yhdysvaltain Amnestyn ohjelmajohtaja Naureen Shah uusimpia vapautuksia kommentoineessa lausunnossa.   

Guantanamossa on ollut enimmillään 780 vankia. Vankila avattiin vuoden 2001 lopussa, pian Yhdysvaltain johtaman Afganistan-operaation aloittamisen jälkeen. Presidentti George W. Bush avasi vankilan terrorismista epäiltyjä vankeja varten. 

Presidentti Obama julkisti helmikuussa suunnitelman Guantanamon sulkemisesta:

1:46

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.